Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В защита на името и продуктите си се обяви фирма „Рад-Мар“ от Добрич

От компанията настояват за извинение от ръководството на БАБХ за това, че името й беше оповестено само заради съмнения, че внесена от Нидерландия суровина може да има пестициди. В резултат на предприетите от фирмата действия нито един от продуктите, произведен от въпросната суровина, не е достигнал до търговската мрежа

Малка семейна фирма от Добрич, която се занимава с производство на био храни, търпи сериозни загуби – материални и имиджови, след като името й бе оповестено в съобщение на Българската агенция за безопасност на храните. В него се посочваше, че „Био сусамов тахан, произведен в България от нидерландска суровина с възможно наличие на пестициди, се изтегля от пазара. Доставеното количество е 750 кг, като част от него е преработено от фирма „Рад-Мар” ООД в „био сусамов тахан, пълнозърнест” в опаковки по 0,250 кг и по 1 кг.  От БАБХ призоваха потребителите, закупили от продукта „био сусамов тахан пълнозърнест” от отбелязаните партиди да не го консумират и по възможност да го върнат на търговеца, от който са го закупили“.

С Про Нюз Добрич се свързаха собствениците на „Рад-Мар” ООД баща и син Борис и Радостин Русеви.

Те са категорични, че до търговската мрежа не е достигнал продукта, за който се счита, че има вероятност да е с наличие на пестициди.

„Ние закупуваме биологичен сусам през вносители в Нидерландия. Тъй като фирмите там са първи вносител за Европейски съюз, те внасят големи партиди. Длъжни са при вноса и освобождаване от митница да направят необходимите анализи за доказване на качеството на съответната суровина, без значение дали е сусам или друг хранителен продукт“, обясни Радостин Русев.

Тези анализи удостоверяват, че продуктът е годен за човешка консумация и може да се разпространява в Европа. Това е първото стъпало. Оттам продуктите навлизат в Европа. След което малката фирма от Добрич ги купува от тези дистрибутори. „Купуваме от тях, за да можем да не се занимаваме ние с анализите, защото партидите, с които ние работим, са доста по-малки. Така получаваме готова стока с необходимите документи за качество. Включително за въпросния сусам, който сме внесли, също притежаваме от тях съответните необходими документи за качество. И сме ги представили на проверяващите. На база на тези документи ние можем спокойно да пуснем продукта за преработка в нашето производство и да произведем нашите продукти от него“, категоричен е Русев.

„Рад-Мар“ ООД има заложена мониторингова програма, която се разработва в началото на годината. Периодично се правят контролни замервания, на извадков принцип. Това е контрола, който е одобрен и приет от БАБХ. Компанията работи и по международния стандарт IFS.

Миналия петък в завода дошли представители на Областната дирекция по безопасност на храните със сигнал от Системата за бързо известяване за вероятно наличие на пестицида етиленоксид в партидата сусам, която „Рад-Мар“ ООД са получили.

„На документа, с който дойдоха от БАБХ е записано името на нашия доставчик и нашето име като получател на стоката и номера на партидата, заедно с количеството получена стока. Още по време на проверката проследихме къде сме вложили суровина от тази партида в производството, какви партиди сме произвели от съответния сусам. На момента открихме клиентите, към които сме изпратили продукта и се обадихме по телефона за възможно най-бърза реакция. По процедура трябва да ги уведомим писмено. Тъй като писменото уведомление отнема малко повече време, за да бъде подготвено, затова първоначално ги уведомихме по телефона, за да можем възможно най-бързо да спрем продукта“, разказа Радостин Русев. „Към момента на проверката от ОБДХ ние знаехме всеки един килограм и всяка една бройка от произведения от нас продукт къде се намира. Държим да отбележим, че не е достигнал до търговската мрежа, не е достигнал до магазините и няма наличен по рафтовете на магазините, както е описано в съобщението на БАБХ, съответно излезе и в медиите“, добави той.  

От компанията подчертаха, че в сертификата, с който е получена стоката, е посочена партидата, както и че всички пестициди са в нормата, според европейския регламент. „Ние разчитаме на това. По българските закони това е гарант, че можем да продаваме и неслучаен партньор е дал този сертификат“, подчерта Радостин Русев.

 „В момента една част от партидата пътува за Норвегия. Партньорите ни там са уведомени. Когато влезе на територията на тяхната държава, цялата друга стока ще бъде пусната на пазара. Артикулът „сусамов тахан“ ще бъде спрян. Ще ни представят документ, че е спрян. Когато се разреши въпросът има ли или не наличие на пестицида, ако нашите органи кажат, че трябва да се унищожи продуктът, това ще се направи на територията на Норвегия и ще бъдат уведомени съответните власти“, каза Борис Русев.

Фирмата в Добрич има налични 125 кг от суровината сусам. Оставена е под възбрана, но чувалът може да бъде разпечатан, за да се изпратят проби в лабораторията. От „Рад-Мар“ ООД са предложили на ОБДХ проби да бъдат взети в присъствието на техен представител. „Ние трябва да действаме много скоростно, за да изпратим такава проба в лабораторията. Резултатът излиза до две седмици. За да бъде по-коректно предложихме да го направим в тяхно присъствие. Ако се окаже, че има съдържание на въпросния пестицид над нормите, ние сме длъжни продукта да го изтеглим от пазара и ще бъде унищожен. Ние не искаме да има никакво съмнение у клиентите, и най-малко бихме желали някакво увреждане на тяхното здраве“, каза Борис Русев.

По думите на Борис Русев, щетите, които разпространеното от БАБХ съобщение с посочено името на фирмата, са огромни – имиджови, морални. „Започнахме да получаваме  нападки от наши клиенти и от физически лица, които са консуматори на наши продукти – с обиди, изразяват разочарованието си от нас. Всъщност, проблемът не идва от нас, той е от цяла Европа. Допуснатите количества с въпросния пестицид в ЕС са разпространени навсякъде, в страни като Германия, Белгия, Нидерландия, Франция. От всички големи търговски вериги в Европа се изтеглят и се спират продукти, където под някаква форма е вложен такъв сусам. Какво остава за една малка фирма в Добрич. Как ние можем да се защитим, при условие, че най-големите в хранителната индустрия не могат“, коментира Борис Русев. И пита ръководството на БАБХ дали, ако всичко беше така сложено спрямо една голяма търговска верига, щяха да цитират нейното име.

Заради негативните публикации в публичното пространство застрахователите отказват да поемат разходите за връщане на проблемната продукция и да покрият щетите за изтегляне от пазара. Застраховката на „Рад-Мар“ ООД е  „Отговорност на изделието“ и е валидна до 16 декември 2020 година. „Отнесохме се към тях. Казаха, че към момента нищо не могат да направят, тъй като в медийното пространство се разпространи информация, че има пуснат такъв продукт, зловредна храна“, посочи Борис Русев.

Той не крие огорчението си, че от коментарите, които създалата се ситуация е предизвикала по адрес на малката семейна фирма за биопродукти.  

Затова собствениците на „Рад-Мар“ ООД настояват за публично извинение от ръководството на БАБХ. Защото ситуации като тази водят до загуба на вярата в биопроизводството, както и в българския производител.

Сертификатите, които "Рад-Мар" ООД поддържа относно Био производство и безопасност на храните

c