Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Показаха уникална пощенска марка за 60-ата годишнина на Ген. Тошево като град

Филателната изложба „Генерал Тошево – 60 години град“ бе открита в Историческия музей на добруджанския град. Експозицията съдържа голям брой стародавни документи и други печатни издания, любопитни ретро снимки, артефакти от миналия век, съставлявали ежедневието на телеграфо-пощенските станции у нас, пощенски марки и възстановки.

Изложбата е осъществена благодарение на Община Генерал Тошево, Историческия музей в града, Филателно дружество „Добруджа“ от Добрич, Областната пощенска станция, библиотеката при НЧ „Светлина – 1041“ в град Генерал Тошево и НЧ „Йордан Йовков – 1870 година“ в Добрич.

Във връзка с отбелязването на 60-годишнина от обявяването на Генерал Тошево за град и откриването на изложбата, Филателно дружество „Добруджа“ представи първодневен илюстрован плик с изображение на паметника на бялата лястовица – символ на надеждата, отпечатка от първодневен печат с гравюра житни класове и специално издадена персонална марка с изглед от центъра на града. По време на събитието беше представена и уникална юбилейна пощенска марка на град Генерал Тошево, посветена на годишнината.

Организираното филателно движение в района на Ген. Тошево започва от дейността на група любители от Генерал Тошево. От намерените писмени източници става ясно, че на 2 март 1947 г. е основано първото филателно дружество, изградено по инициатива на няколко колекционери. В състава на ръководството влизат председателят Марин Колев Коларов, Георги Иванов Рашков – подпредседател и Добрин Ангелов Великов – секретар-касиер.

В списъците личат още имената на Александър Иванов Димитров, Гаврил Драганов Дичев, Велико Власев Василев, Иван Иванов Драганджиков, Продан Костов Проданов и Николай Б. Колев. Два месеца след основаването на дружеството, председателят и подпредседателят са поканени и присъстват на Петия конгрес на българските филателисти в град Велико Търново.

c