Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Оставиха зад решетките французина, блудствал с малки момичета в село край Балчик

Състав на Окръжния съд в Добрич остави без уважение искането за изменение на мярката „задържане под стража“ в „домашен арест“ на 63-годишния френския гражданин Ерик Даниел Жего. Той е обвиняем за блудство и създаване на порнографски материали с участието на малолетни момичета.

Съдът даде днес ход на делото срещу французина. Той е разведен, има средно образование, не е осъждан и от три години живее в балчишкото село Царичино в къща под наем. Според обвинителния акт, в периода от 2 до 6 януари 2020 година той е извършил блудствени действия с пет малолетни деца и чрез заснемане с дигитален фотоапарат е създал порнографски материали. Според прокуратурата обвиненията се доказват от разпитите на момичетата, родителите им, учители и от направените по делото експертизи.

Съдят французин, блудствал с малки момичета и снимал порно с тях в село край Балчик

„Не съм докосвал децата“, заяви пред съда обвиняемият Ерик Жего. Той каза, че е правил снимки от 3-5 метра, но не е настоявал децата да се събличат, а фотосите били по-скоро романтични. По препоръка на адвоката си, французинът отказа да отговаря на въпроси на съдията и страните по делото.

Поискано бе постоянната мярка „задържане под стража“ да бъде заменена с по-лека. В залата стана ясно, че Жего е бил в ареста 8 месеца, а от известно време е в затвора. Адвокатът представи медицински документи от 2013 и 2014 година, според които мъжът се придвижва трудно и тогава е имал проблеми да се обслужва сам. Според защитата той има къде да живее, няма как да повлияе на свидетелите, ако е под домашен арест и ще може да ползва медицински услуги. Представени бяха и документи, от които се разбира, че за къщата до момента се плаща наем, а от това обвиняемият търпи негативи.

Държавното обвинение счита, че медицинските документи са отпреди 6-7 години и няма актуални. Престъпленията, в които мъжът е обвинен, са с изключително висока степен на обществена опасност, каза прокурорът и настоя да се отхвърли като неоснователно искането за по-лека мярка. Към това становище се присъедини и представляващият частните обвинители, като посочи, че в такива случаи законът предвижда 15 години затвор.

Самият Жего заяви, че няма как да избяга, защото паспортът му и ключовете от автомобила му са иззети.

Съдебният състав отхвърли искането за по-лека мярка с мотива, че повдигнатите престъпления са срещу половата неприкосновеност, засегнати са малолетни лица, обществено опасни са и има възможност французинът да се укрие или извърши друго престъпление. По повод на мотива, че здравословното му състояние не е съвместимо с местата за лишаване от свобода, съдът прецени, че в затвора има обслужващ здравен персонал и при необходимост той може да отиде в болница.

Решението на съда може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

c