Бизнес Общество

НАП с масови инспекции на пазарите, пазете касовия бон

Инспектори на звеното за фискален контрол в НАП започват масови физически и онлайн проверки на пазарите в цялата страна. Информацията бе съобщена от пресцентъра на Приходната агенция.

Освен т. нар. тайни покупки, ще бъдат извършвани и открити наблюдения, при които служители на НАП ще следят продажбите в продължение на дни, сравнявайки резултатите с предходни периоди.

По време на проверките ще се наблюдава най-вече за отчитането на продажбите и издаването на касови бележки, уточняват от приходната агенция. От там напомнят, че санкцията за неиздаване на фискален бон е до 2000 лв., като търговският обект може да бъде запечатан за срок до един месец.

Инспекторите ще използват също информация от дистанционната връзка на фискалните устройства със сървърите на НАП, за да открият значителни разлики при търговци на плодове и зеленчуци, които работят при сходни условия и на едни и същи пазари.

Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават в работно време на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор от стационарен телефон и според тарифата на съответния мобилен оператор.

Всяка касова бележка, която съдържа QR, може да бъде проверена чрез мобилното приложение на приходната агенция NRA Mobile, достъпно за Android и IOS устройства, припомнят данъчните.

“Важно е да се знае, че касови бележки трябва да се издават и от търговците по пазарите. Съветвам всеки гражданин да поиска и запази касовата си бележка, защото тя е единственият документ, който гарантира потребителските му права” – Спас Шишков, директор на “Фискален контрол” в НАП.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *