Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Лекари са отказали да работят в COVID-сектора в МБАЛ Каварна

Лекари са отказали да работят в COVID-сектора в МБАЛ Каварна, който разполага с 3 легла и се преоборудва в момента. Управителят на болницата д-р Християн Зафиров обясни за Про Нюз Добрич, че лекарите са на пенсионна възраст, попадат в рисковата група, с придружаващи заболявания са и има голяма вероятност да пострадат.  По думите му те имат своите основания, страхът им е оправдан и е нормално да откажат. Ако пък бъдат принудени административно, щели да подадат оставки. Не е възможно към сектора да се пренасочат лекари от други отделения, защото те трябва да затворят. Това ще спре приходите за болницата, която е в тежко финансово състояние.

Д-р Зафиров заяви, че в момента болни с Ковид в МБАЛ Каварна няма, но това може по всяко време да се промени. Ако се наложи, самият той ще влезе в сектора, въпреки че е хирург. 

„Аз също съм на такава възраст, но съм длъжен да вляза. В сектора има две сестри, които дойдоха от училищата в Каварна, със съдействието на кмета. Но и те имат притеснения, откъснали са се от клиниката. Какъв е ефектът от такъв екип?“, пита лекарят. Той отново изложи тезата си за лошите политики спрямо малките болници и многото изисквания, които те не могат да покрият.

За ковид-отделението в Каварна са нужни минимум двама лекари.

c