Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ковид екшън план: Повече легла в големите болници, онлайн връзка в линейките

снимка: China Daily

Предстои да днес бъде издадена нова Заповед на здравния министър Костадин Ангелов, свързана с епидемичната ситуация в страната.

Големите болници в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен ще трябва да разкрият нови структури за пациенти с коронавирус. Това ще важи за всички областни болници, които са с над 600-700 легла. Те ще трябва да се създадат структури за настаняване на заразени с COVID-19. Болничните заведения за София са - Окръжна болница, Софиямед, Токуда, Александровска, Пирогов и ВМА.

"В София нараства заболеваемостта, затова решихме с изпълнителните директори да направим реорганизацията по осигуряването на болнични легла. Това е четвърта стъпка, която не съществуваше до момента. Имахме готовност, когато се достигне бройка от 4000 души, да започнем да създаваме специфични структури в лечебните заведения и цели лечебни заведения с ковид, коментира проф. Ангелов.

"В Окръжна болница ще бъдат затворени последните етажи от вътрешните отделения на лечебното заведение, ще се увеличат реанимационните легла, така ще бъде и в Токуда. До края на седмицата в Софиямед. В Александровска ще се затворят клиниките по кожни болести, ще се разкрият легла в ортопедичното отделение в Горна баня", уточни здравният министър.

По думите му, заповедта ще бъде факт още днес, но болничните директори вече работят по необходимата реорганизация.

Костадин Ангелов /БГНЕС

Ангелов коментира и случаите на пациенти, които не успяват да стигнат до лечебно заведение заради липса на места.

В Координационния център в Инфекциозна болница, още в началото на пандемията - когато не е имало такъв натиск, лечебните заведения са подавали данните за свободните легла сутрин и следобед. В момента обаче се оказва, че немалко от местата се заемат от пациенти, които сами са потърсили помощ, като по този начин подаваните данните в системата не винаги са коректни.

Работим за създаване нова система, която да се вижда в националната система за COVID-19, където се обобщава информацията за заболелите, съобщи здравният министър.

В най-скоро време линейките ще бъдат оборудвани с лаптопи, за да могат екипите да виждат къде има свободни легла, обеща проф. Ангелов.

Здравният министър съобщи също, че спешните центрове ежедневно (всяка сутрин) ще подават информация до РЗИ за регистрирани случаи на отказан спешен прием.

c