Водещи новини - дясно Общество

„Тривива“ ООД ще плати глоба от 1400 до 4000 лева за подпалените отпадъци, обгазили Добрич

На 2 ноември в РИОСВ Варна постъпи сигнал за изгаряне на отпадъци и задимяване в Добрич. Експерти от екоинспекцията и Регионална лаборатория –  Варна, незабавно извършиха проверка на място на имот, собственост на фирма „Тривива“ ООД, съобщиха от РИОСВ след запитване от Про Нюз Добрич.

При проверката е констатирано, че на площ от около 2 дка тлеят и частично горят отпадъци от преработка на етерично-маслени култури (лавандула), образувани от дейността на дружеството. Към момента на проверката от „Тривива“ ООД е организирано запръстяването на терена със специализирана техника. 

Извършени са пробовземания за контрол качеството на атмосферния въздух с апаратура за бързо определяне на замърсители „GASMET“ в две точки за измерване- до първите жилищни сгради в кв. „Рилци“ и в ж.к. „Дружба“. При пробовземанията и по всички контролирани замърсители няма задействани алармени стойности на апаратурата.

На „Тривива“ ООД е дадено предписание за преустановяване и недопускане изгарянето на отпадъци от етерично-маслени култури и е съставен акт за установяване на административно нарушение (АУАН) съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците. За нерегламентирано изгаряне на неопасни отпадъци законът предвижда имуществена санкция в размер от 1400 до 4000 лева за юридически лица.

Снимка: РИОСВ

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *