Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Румъния въвежда задължителен PCR тест за влизащите от България

От 00:00 часа тази нощ (03 ноември 2020 г.) влизащите на територията на Румъния от България, независимо от тяхното гражданство, следва да представят официален документ с потвърден отрицателен резултат на PCR тест, направен не по-рано от 48 часа преди влизане на територията на страната. Информацията бе оповестена от NOVA, позовавайки се на ГД „Гранична полиция“.

Мярката ще се прилага по всички гранични пунктове

Пътуващите, които не могат да предоставят документ за отрицателен лабораторен тест, се поставят под карантина за 14 дни на посочено от тях място за пребиваване.

За транзитно преминаване без PCR тест ще бъдат допускани лица, притежаващи документи за пребиваване в друга държава членка на Европейския съюз, които ще напуснат територията на страната не по-късно от 24 часа след влизането си.

Ограничението не се отнася за транспортен персонал, ангажиран с превоз на пътници, товари и стоки, официални длъжностни лица, погранични работници, медицински специалисти, участници в международни спортни и културни събития, пътуващи с цел обучение.

Мярката е на база Решение от 02.11.2020 г. на Националния комитет за спешни ситуации на Румъния, с което България е поставена в списъка с рисковите държави по разпространение на COVID-19.

c