Култура Общество

Почитаме Св. Пимен Зографски – покровител на българските художници

3 ноември е Денят на българския художник. Той се отбелязва с църковния празник на Св.Пимен Зографски, който е обявен за покровител на българските художници през 1993 година, по идея на сдружението за възраждане на Софийското. Празнува се от художниците иконописци и реставратори.

Православната църква е обявила Пимен Зограф за светец и чества паметта му на 3 ноември. Според легендата, рожденото му име е Павел и след като разпродал имуществото си и се е замонашил на Атон. Там е получил името Пимен, но когато станал 55-годишен Св. Георги му се явява и му поръчва да се върне при народа си като духовен водач.

Св. Пимен Зографски е рисувал стенописи и икони. Години наред обикаля българските земи, проповядва, строи и обновява храмове и манастири, като ги украсява със стенописи. Посетил е София, след това дълго време работи из Южна България и Бачковския манастир. Дейността му обхваща и Северна България, където е посетил Видин, Силистра и др.

С името му се свързват около 300 черкви и 15 манастира, повечето от които е изографисал сам. Сред тях са Черепишкият, Сеславският, Смиловският и Суходолският манастир. Мощите му са пренесени в Суходолския манастир, който някога се е намирал във Видинската епархия, а днес – в Княжевацка околия, Сърбия.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *