Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Прогноза: Сняг и отрицателни температури след средата на ноември

Първият сняг у нас може да се очаква около 17-18 ноември

Месец ноември започва със сравнително високи температури, с меко есенно време, с променлива облачност и без съществени валежи. През вчерашния ден в по-голямата част от страната времето беше предимно слънчево, а днес над Източна България отново ще бъде такова.

През по-голямата част на месеца ноември очакваме температурите да са около и под нормата, а валежите - около и над нормата. Очаква ни по-скоро зимно време. Това прогнозира синоптикът Анастасия Кирилова /НИМХ/ пред БНТ.

Началото на ноември ще е сравнително сухо - без валежи. До средата на месеца се очаква температурата да е в климатичните норми. В последствие се очаква температурите в страната да са по-ниски от нормите.

През втората седмица от ноември температурите ще са сравнителни ниски - в Северна България, а в останалата част от страната се очаква да са около нормата. В Югоизточна България се очакват валежи.

От средата на ноември ни очаква студено време със значителна облачност и чести валежи. Около 17-18 ноември се очакват превалявания от сняг във високите полета и в Предбалкана.

До края на месеца ще е значително студено с по-ниски от обичайните температури и чести превалявания.

Анастасия Кирилова /НИМХ/ - кадър БНТ

Днес над Източна България през целия ден ще се задържи предимно слънчево, над Западна ще преобладава облачно време, на отделни места ще има и слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб западен вятър. Максималните температури ще са между 15° и 20°, за София – около 15°.

Над планините ще бъде предимно слънчево, но от запад облачността, първоначално висока, ще започне да се увеличава. Валежи ще има през нощта срещу вторник в масивите от Западна България. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 11°, на 2000 метра - около 4°.

Над Ченоморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб западен, след обяд югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 15°-17°. Температурата на морската вода е 18°-19°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще бъде близко до средното за ноември.

Най-топло и тази сутрин бе в районите на н. Емине и Калиакра - по 10° и 11°. 1° отчетоха термометрите в Драгоман, Кнежа и Гоце Делчев, а 0° - в Кюстендил. Измерената сутрешна температура в Добрич беше 3°.

Изгревът тази сутрин бе в 07:03 часа, а залезът ще е в 17:16 часа. Продължителността на деня е 10:13 часа.

4-дневна прогнозна графика за област Добрич - НИМХ

Дежурен синоптик: Евгения Егова /НИМХ/

c