Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

БЧК: Намалява броят на хората, подпомагани по ОП „Храни“

От 4 ноември ще започне раздаването на хранителни продукти в община Добричка, припомнят от БЧК. Пакетите се осигуряват от ОП „Храни“, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица.

Кампанията в област Добрич продължава до края на ноември. Ще бъдат подпомогнати около 4 800 социално слаби. „През 2008 година, когато започнаха тези кампании, хранителни пакети получиха между 8 000 и 9 000 души, а сега са под 5 000. Причината е демографският срив и намаляването на населението на областта. От друга страна, много хора, които подлежат на подпомагане, не знаят за правата си и не подават заявления“, посочи директорът на областната структура на БЧК д-р Артюн Еринозов.

В цялата страна пакети с храни от първа необходимост през октомври са получили 46 000 българи и техните семейства, съобщават от Министерството на труда и социалната политика. За по-малко от месец бяха раздадени над 100 000 пакета с по 16 продукта, които присъстват на масата на всяко домакинство.

В края на кампанията броят на подкрепените ще достигне над 470 000, а раздадените хранителни продукти – 6500 тона. Крайните потребители не дължат никакви пари за получената храна.

Всеки пакет тежи по 23 кг и в него задължително има няколко вида консерви, ориз, спагети, захар, леща, брашно и олио. За пръв път семействата с по трима и повече членове получават по два пакета. Право на този вид подкрепа имат лица и семейства, подпомагани от дирекциите „Социално подпомагане“ на различни основания, като в основната целева група бяха включени и подпомогнатите заради кризата хора.

c