Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

"Икар" за двама творци, свързани с област Добрич - Станка Калчева и Милен Апостолов

Двама творци, свързани с област Добрич, бяха удостоени с престижните театрални награди "Икар" за 2020 г. Те бяха връчени на специална церемония без публика в Народния театър "Иван Вазов". 

Статуетката за поддържаща женска роля отиде при родената в Каварна актриса Станка Калчева за Чийта Бий в "Най-бързият часовник във вселената" от Филип Ридли (реж. Стайко Мурджев, "Театър 199").

За постижение в кукленото изкуство е отличен роденият в Добрич композитор Милен Апостолов за музиката в "Меко казано" от Валери Петров (Държавен куклен театър - Стара Загора) и в "Хартиени истории" (театър "Корсар"). 

Това е втора награда „Икар" за Станка Калчева, която беше отличена и през 2009-а година с наградата за поддържаща женска роля за ролята на Пианистка на неопределена възраст, Джанет Бърмайстър в спектакъла „Страхотни момчета”, реж. Владимир Люцканов, Младежки театър „Николай Бинев”. По-рано тази година тя получи и отличието на Министерството на културата "Златен век".

Родена е на 01.12.1961 г. в Каварна. Завършва актьорско майсторство при проф. Н. Люцканов във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” (1986). Дебютира в ролята на Елвира в „Тартюф” от Ж. Б. Молиер в ДТ – Пловдив. Работи в ДТ – Пловдив и Младежки театър „Николай Бинев”.
Станка Калчева е актриса от години, познаваме я най-вече от ролите и в театъра. Тя е звездата на Младежкия театър, която след ролята си на Пианистката в „Страхотни момчета” – музика и стихове Дейвид Язбек, за която получи престижната национална награда „Икар” за поддържаща женска роля, наскоро се превъплати  в кожата на известната художничка Фрида Кало в спектакъла „Фрида” от Саня Домазет.
„Предимството на нашата професия е разнообразието. В основата й стои играта, а за една интересна игра трябва да имаш богато въображение, да умееш да гледаш на света от различни гледни точки, да носиш и развиваш в себе си голяма палитра от човешки характери, да можеш да влизаш в “чужда кожа” и т.н. Амбициите ми са все в тази посока. Всяка роля носи нови предизвикателства и е много вълнуващо, когато успявам да се доближа максимално близо до истината за моите героини”, казва Калчева.

Милен Апостолов е роден в град Добрич през 1991 г. Учи музика в родния си град, а през 2010 годна е приет в НМА „Проф. Панчо Владигеров” с профил оперно–симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и класа по композиция при проф. Атанас Атанасов.

Дипломира се с отличен успех и по двете дисциплини – през май 2015 г. От 2012 г. до сега е дирижирал десетки концерти с Академичния симфоничен оркестър, като много от творбите са били премиерни за България. В периода ноември 2013 – февруари 2014 работи като помощник-диригент в НМБЦ “Стефан Македонски”.

През септември 2015 е поканен да открие музикалния сезон 2015-2016 на Български камерен оркестър – Добрич, където дирижира и своя композиция, посветена на оркестъра и приета изключително радушно от добричката музикална публика.

През 2012 учредява неправителствената организация “Ренесанс България”, чиято цел е да подпомага развитието и популяризирането на културата и изкуството сред младите хора. Композира редица камерни произведения, като едно от тях е включено в програмата на престижния фестивал за съвременна клавирна музика – „ppIANISIMO – Фестивал», а Сонатата му за трио се съхранява в библиотеката на Университета за музика и сценични изкуства в Грац, Австрия.

От сезон 2016-2017 Милен Апостолов е назначен за диригент в Държавна опера Варна.

Негова композиция е включена в откриването на Mузея на София в Нощта на музеите през 2015 г. През същата година завършва и своята първа симфония, както и няколко камерни композиции. Милен Апостолов успешно съчетава дейността си на композитор и диригент, които го утвърждават като активен, иновативен и последователен музикант. На един от неговите концерти е забелязан от Почетния австрийски канцлер и получава покана за съвместни проекти.

Избран е и в престижната класация на списание “Форбс” – за един от 30-те млади влиятелни българи под 30 години в сферата на изкуството.

c