Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Прогноза: Повечето земеделци теглят кредити, за да платят ренти

Ще се спука ли балонът на високите ренти в Добруджа и ще паднат ли те наполовина?

Какви ренти ще вземат собствениците на земя в Добруджа тази година е въпрос, който се задава все по-често. Земеделците в региона бяха силно засегнати от сушата и регистрираха рекордно ниски добиви, а времето за раздаване на рентите наближава. В Добруджа те са почти двойно по-високи от средните за страната, а специалистите неведнъж са коментирали, че това не е реално и не отговаря на икономическата логика.

Данните на Националния статистически институт за средните цени на договорите за наем на земеделска земя през 2019 година сочат следното: в страната средният размер е бил 48 лева за декар, а в Североизточния район – 69 лева. В област Добрич най-висока е била средната рента в община Балчик – 95 лв., в Ген.Тошево – 84 лв. В община Добричка – 90 лв., в Каварна, Тервел и Шабла  – 83 лв., в Крушари – 81 лв.

„Една част от договорите в Добруджа са за твърди ренти.Те се сключват обикновено година за година, но има и по-дългосрочни.  Няма как обаче земеделецът да е жънал по 100 кг. пшеница и по 50 кг. слънчоглед от декар и да даде 100 лева рента. Той ще изпадне в ситуация да се договори с арендодателя да бъде намалена или разсрочена рентата, което смятам, че е най-уместното в случая. Защото новата стопанска година стартира по същия начин, както предишната – край морето например отново няма дъжд, ако има е локален и засега няма нищо обнадеждаващо, за да е сигурен арендаторът, че догодина ще компенсира“, коментира за Про Нюз Добрич председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Другият вариант е земеделският производител да изтегли кредит, за да може да изплати рентите и да не влиза в съдебни дела.  

Другите договори, които са по-масовите, са рентите да са процент от добива – обикновено 30% от добитата продукция отиват за разпределение на ренти. Ако има 200 кг. продукция, около 60 кг. са за арендодателя, обърнати в пари, обясни Жекова. 

„Най-вероятно на голям процент от земеделците ще им се наложи да изтеглят кредити, защото все още стои междуфирмената задлъжнялост за торове, препарати и семена.  Има притеснени доставчици, имайки предвид добивите“, допълни тя.

По думите й, няма опасност в Добруджа да не бъдат раздадени ренти – ренти ще има, но тази година заради лошите добиви ще бъдат раздадени реални ренти. Те са два пъти по-малки отколкото сега, предвид разходите за производство. Освен това машинният парк остарява и земеделците трябва да инвестират и в техника.

Според Костадин Костадинов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, високите ренти в Добруджа са един голям балон, който сега ще започне да се пука. „В региона през годините се получи едно наддаване, едно надпреварване да се дават високи ренти от страна на земеделците и кооперациите, едно конкуриране за земите. В това няма никаква икономическа логика. Рентите в тази лоша година ще се дават строго индивидуално – който какво е изкарал, ще даде. Едни ще имат пари да изплатят, други няма да имат и ще търсят начини да се договарят с арендодателите. Много земеделци ще вземат кредити, за да изплатят рентите. Ще разсрочват стари кредити, ще вземат на нови, за да се платят рентите и да се продължи стопанската година. 80-90% ще изтеглят кредити“, смята Костадинов.

По традиция в Добруджа рентите започват да се изплащат през ноември.

c