Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Дойде сезонът на киселото зеле – какви са цените в Добрич и как да го приготвим

Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле. По това време на годината зеленчуковите борси оживяват, купувачите се суетят около купищата с прясно зеле и избират стока, за да напълнят чувалите и багажниците на колите. Традицията трябва да бъде спазена – няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове в следващите дни ще се подготвят и пълнят бидони.

Зелето кьосе е български сорт – най-подходящ за пълнене на каците. А за ползите му за организма, които се увеличават в процеса на ферментация,  е известно отдавна - то съдържа голямо количество витамини /А, В6, В12 и С/, минерали, антиоксиданти, помага на храносмилането, нискокалорично е, служи за профилактика на простудните заболявания, активизира обмяната на веществата.

На централния кооперативен пазар в Добрич цената на кьосето на дребно е 80 ст. за килограм, а в чували – 40 ст. Сортът се характеризира с къдрави листа, а зелките са относително леки и въздушни.

Някои подозират обаче, че има търговци, които слагат табела „кьосе“, а то, зелето, не е такова. Затова купувачите трябва да внимават. Търговката Мима продава зеленчуци на пазара вече 18 години. Има градина в село Победа, в която си отглежда зелето. Тя казва, че ако то е по-евтино от 80 стотинки, не е кьосе. Ако наложиш такова зеле, то няма да втаса 2-3 месеца.

Най-добре е зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа.  Мима реже чуканчетата,  слага в тях сол, нарежда в бидона, отделно слага 2,5 кг сол на 50 л вода и залива. Добавя ябълка, дюля, червено зеле за аромат и цвят.

Други слагат царевични кочани на дъното на кацата, хрян и хардал . Пълнят с чешмяна вода догоре – зелето трябва да остане под вода. Отгоре се затиска с камък или дървена кръстачка. На втория или третия ден се започва преточването. Някои от запознатите с тънкостите на този процес казват, че не трябва да се слага натриев бензоат - нещо, което се прави, за да се пресече ферментацията. Получавал се химикал, вреден за здравето.

Преточването става през канелката на бидона за минимум 10-15 дни. Другият начин е чрез продухване с маркуч вътре в съда. Има и хора които не преточват, а запечатват плътно бидона и го оставят на хладно да си ферментира, както обикновената туршия.

На пазара в Добрич вече се продава кисело зеле по 1,50 лева за килограм. Търсенето все още не е голямо.

Който пък иска да си поднови бидоните, на пазара могат да се намерят на цени 20-22 лева за 60-литров, около 27 лева за 80-литров и 37-40 лева за 120 литров.

c