Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Днес е Международният ден на спестовността

На 27 октомври 1924 г. представители на спестовни банки от 29 страни се събират в Милано, Италия за Първия международен конгрес на спестовните банки. В последния ден на конгреса - 31 октомври, се ражда идеята, "в памет на първото заседание на спестовните банкови институции от всички страни" ежегодно датата да се отбелязва като Световен ден на спестовността. Решението е обявено от италианския професор Равиза.

През 1989 г. Международният ден на спестовността е официално записан в директива на Организацията на обединените нации. Днес Международният ден на спестовността остава в сянката на далеч по-атрактивния празник Хелоуин, свързан с честването на Вси Светии и една от любимите за децата традиции - "трик или лакомство".

Първоначално, идеята на Международния ден на спестовността предвижда на 31 октомври всички банки по света да са отворени, за да могат хората да внасят спестяванията си. В днешното пандемично време банките призовават клиентите си да използват електронните им услуги, за да пестят пари, време и усилия.

c