Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Удължават до 16 ноември срока за набиране на преброители и контрольори

Националният статистически институт взе решение срокът за набиране на преброители и контрольори да бъде удължен до 16 ноември, включително, съобщиха оттам. Кампания по набиране на преброители и контрольори започна на 15 септември. Срокът се удължава предвид спецификата на отделните населени места и епидемиологичната обстановка в страната.

Както е известно, от 22 януари до 15 февруари 2021 г. ще се проведе 18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд в Република България.

Преброяването на населението и жилищния фонд е част от дейността на Националната статистическа система и Европейската статистическа система, осигурява надеждна и изчерпателна информация за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд на страната към определен момент, но резултатите от него се използват през целия период до следващото преброяване.

Преброяването е източник на информация по определени социални, демографски и икономически признаци на ниско териториално ниво, както и за различни подгрупи от населението. То е единственият изчерпателен източник на данни за домакинствата и семействата в страната.

Получените от преброяването данни ще бъдат основа за вземане на информирани управленски решения, разработване на стратегии и конкретни национални и регионални секторни политики от централните и местните органи на управление в страната.

В област Добрич ще бъдат необходими 621 преброители и 160 контрольори.

c