Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

МВР: От 1 ноември стартира акция "Зима"

От началото на месец ноември стартира специализирана операция на контролните пътни служби в страната. Акция "Зима" ще се проведе на три етапа, информираха от пресцентъра на Вътрешно министерство.

За поредна година служба "Пътна полиция" започва масови контролни проверки, под общото наименование "Зима". Операцията е насочена към проверка на готовността на водачите и автомобилите за движение в зимни условия. По време на първия етап (от 1 до 13 ноември) служителите ще предупреждават неподготвените водачи без да налагат санкции. Както в началото на всеки един зимен сезон, КАТ ще проверява състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително стъклопочистващата система.

Три кампании, реализирани и в предходни годни, ще бъдат проведени по време и на тазгодишната акция "Зима":

От 1 до 10 ноември ще се провежда кампанията "Безопасно пътно превозно средство през зимата" с основна насоченост към коли, велосипеди и превозни средства с животинска тяга.

Втората кампания "Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя" ще в периода 11 - 20 ноември и е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях.

Третата кампания е под надслов "Безопасно шофиране през зимата" и ще се проведе в периода 21 - 30 ноември. Този етап е насочен към шофьорите на коли, техническата изправност на автомобилите и поведението спрямо пешеходците.

Акция "Зима" се провежда в партньорство на Съюза на българските автомобилисти (СБА), Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, Агенция „Пътна инфраструктура” и  БЧК. Кампанията има за цел също така да изгради по-висока култура на шофиране у българските граждани. Концентрацията на шофьорите е много важен фактор. Поради това ще бъдат засилени контролните проверки от екипи на Пътна полиция в хасковска област. Пътните полицаи   ще дават насоки и съвети на водачите и пешеходците за по-безопасно и сигурно шофиране през зимата.

Как да не ни изненада поредната зима (препоръчителни правила):

ВАЖНО! В периода 15 ноември - 1 март, автомобилните гуми трябва да са зимен стандарт - с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Гумите с шипове са забранени

Какво съветват експертите

  • Смени водата с антифриз
  • Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг
  • Провери работи ли парното
  • На път потегляй само с изправни спирачки
  • Зареди достатъчно гориво. Снабди се с вериги за сняг и с въже за теглене
  • Поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите
  • Провери оборудването на 3- и 4-колесното МПС – имаш ли обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка
  • Не подценявай локвите и рисковете от аквапланинг

Не забравяйте, че при попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация, препоръчително е най-напред да сигнализирате на телефон 112.

c