Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

В Добрич събират дарения за ферма, изгубила при пожар храната за животните си

Кутия за дарения е поставена на Фермерския пазар в Добрич. Организаторите от „Хранкооп“ апелират да бъде подпомогната Ферма „Овчарника“, която е един от първите участници в ежеседмичното добричко изложение.

През изминалия уикенд във фермата, която се намира до варненското село Доброглед, избухна пожар. Бяха изпепелени 150 тона люцерна и слама - цялата зимнина за 70 крави и 250 овце, отглеждани от Данаил и Дарина Николови. За щастие, никое от животните не е пострадало.

„Пожарът поставя под въпрос оцеляването им през зимата и съществуването на фермата като цяло. Данаил и Дарина Николови са добри и работливи хора, едни от основателите на Фермерския пазар в Добрич. Молим за вашето съдействие - който както може да помогне, с готова храна за животните (груб фураж - люцерна, сено, слама), средства за закупуване на храна, или просто купувайте от продукцията им! В кутията за дарения се събират средства за храна на животните. Банковата сметка на Дарина Николова е BG29STSA93000022612402 в ДСК“, е апелът на „Хранкооп“.

Ферма „Овчарника“ е семейно стопанство, създадено през 2004 година. Там се произвеждат млечни продукти от собствените животни по стари български рецепти – прясно осолено и неосолено козе сирене, пресен кашкавал, зряло краве и овче сирене, извара, сметана, краве масло, домашни кисели млека. Продуктите са без никакви подобрители и консерванти. Във фермата се отглеждат кози и каракачански кучета.

c