Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Каварна ще почете народните будители на мемориала на биолога Ангел Захариев

Каварна ще отбележи Деня на народните будители с поднасяне на цветя и венци пред мемориалната плоча на Ангел Захариев – създателят на парка в морския град.

Биологът Ангел Захариев е бил директор на прогимназията в Каварна. Той успял да мотивира малки и големи заедно да засадят млади фиданки на мястото на изоставено гробище. Градският парк е едно от любимите места на каварненци. Като председател на местното читалище „Съгласие“, Захариев организирал заедно с братя Шкорпил разкопките на нос Чиракман.

„Честванията на празника започват в страната преди 112 години. На 1-ви ноември България почита народните будители  - българската възрожденска интелигенция. Сред тях са 4888 учители, 3623 низши духовници, 187 художници и иконописци, 145 чиновници , 5 лекари, 123 писатели, 87 едри търговци, 78 висши духовници, 5 едри земевладелци. Тяхното дело и това на много незнайни книжовници, наставници, просветители и борци за национално освобождение, са положили началото на съвременното ни осъзнато национално достойнство“, посочват от община Каварна.

c