Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Добрич и Видин с най-малко случаи на COVID-19, 50% е ръстът на починалите в страната

Областите Добрич и Видин са с най-малко случаи на COVID-19 в страната и са в жълтия сектор на картата за разпространението на заразата. Повечето от областите са в оранжевия и червения сектор. Здравното министерство отчете рекордна заболеваемост от COVID-19 у нас през последните 3 дни – над 220 на 100 000 души. Ръстът на смъртните случаи е 50%, стана ясно на брифинга на Националния оперативен щаб.

България е на второ място на Балканите по заболеваемост и на 21-о в Европа. По смъртност сме на 10-о място в ЕС и 4-о на Балканите.

Сред починалите са най-много тези от възрастовата група 70-79 години /32%/, следвани от възрастовата група 60-69 години /27%/. Най-висока е заболяемостта при хората в активна възраст – между 20 и 60 години. Има увеличения при заразените ученици.

„Далеч сме от колективния имунитет”, заяви д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването. Шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов добави, че спешните отделения изнемогват.

седмична извадка / -19 -25.10/ на заболеваемостта (по области) /НЦЗПБ

Проф. Тодор Кантарджиев подчерта, че всички данни, които се изнасят в публичното пространство от медици, са извадки от авторитетни издания. Директорът на НЦЗПБ е на мнение, че противоречивото говорене за вируса също е опасно.

„Противоречивото говорене, особено от лекари, е опасно за обществото. Заразяването става от дългото време на експозиция. При спокоен разговор с болен може да се заразиш и след цял час. Най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да са с маски, никой не се е задушил”, посочи той. 

Той отново припомни за 4-те "Д", като подчерта да не се прекалява с витамин Д и категорично препоръча да не се използват имуностимулатори в голямо количество.

Кантарджиев отново заяви, че трябва да се възприемат бързите антигенни тестове в приемните отделения на болниците, в Бърза помощ и в училищата. Те могат да се правят от лекари, сестри или санитари.

„Това е първият скрининг за коронавирус. Струва само 15-20 лева. Трябва да се  използва широко за контрола в трудови колективи, за да се хващат първите случаи и да се изолират”, обясни професорът.

185 лаборатории правят PCR-тестове в цялата страна. Да се изследват хората с тестове и за грип струват 30-ина лева, обясни Кантарджиев.

източник: NOVA

c