Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Заповед на директора на РЗИ определя броя на леглата за пациенти с COVID-19 в област Добрич

Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Светла Ангелова е определен задължителният брой на леглата за пациенти с COVID-19 в болниците в област Добрич. Те трябва да са не по-малко от 5 процента от всички легла в лечебните заведения.

Според заповедта леглата за хора с коронавирусна инфекция в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич трябва да са 46. От тях 40 трябва да са базирани в Ковид-сектора на Второ вътрешно отделение, а останалите 6 – в Реанимационния сектор на Отделението по анестезиология и интензивно лечение. В МБАЛ в Балчик трябва да има 5 легла, базирани в Отделението по вътрешни болести, а в болницата в Каварна – 3 легла, също в Отделението по вътрешни болести.

За осигуряване на необходимия брой легла е нужно да се създаде необходимата реорганизация на легловата база и обезпечаване с медицински персонал, като не се нарушава достъпа и не се прекъсва осъществяваната лечебна дейност в посочените структури. Всяко лечебно заведение за болнична помощ е необходимо да разкрие кабинет за триаж на пациенти, съмнителни за COVID- 19. 6. Ръководителите на трите болници трябва да представят до края на деня в РЗИ-Добрич План за организация на дейността и базиране на посочения в заповедта брой легла.

Със заповедта на д-р Ангелова се преустановява провеждането на планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична помощ за срок до 30 ноември.

c