Каварна Общество

ВиК обеща да монтира по един противопожарен кран във всички села в община Каварна

Редица проблеми бяха разгледани на работна среща на местната власт в Каварна с ръководството на ВиК-Добрич, инициирана от председателя на Общинския съвет инж. Йордан Стоянов. С нова помпа ще бъде окончателно решен проблемът с водоподаването в село Раковски. До края на ноември дружеството да извърши проучване как липсата на ток в Каварна да не води до липса на вода и ще предложи възможни решения.

Ръководството на „Водоснабдяване и канализация – Добрич“ АД, се ангажира да проучи как да се осигури аварийно електрозахранване за водоподаването в Каварна. До края на ноември от дружеството обещаха да бъдат монтирани поне по един противопожарен кран във всички каварненски села. С нова помпа, която вече е поръчана, ще бъде окончателно решен проблемът с водоподаването в село Раковски.

За осигуряването на въздушници за цялата ВиК-система трябва да се обяви обществена поръчка. Липсата на вода през пролетта и летните месеци често се дължи на използването й за напояване. Водното дружество трупа загуби не само от старите тръби, но и от кражбите. На територията на община Каварна има две аварийни групи, които работят без почивен ден. „Водоснабдяване и канализация – Добрич“ АД няма никакъв интерес да спира на когото и да е водата, тъй като е търговско дружество и печели от продажбата на вода. Това стана ясно на работна среща на местната власт с ръководството на ВиК, съобщиха от община Каварна.

За да се осигури водоподаване на Каварна в авариен режим или трябва да се купи нов генератор, или да се възстанови кабелът, който е захранвал подстанцията, но при реституцията на земи е прекъснат. Проблемът с постоянното електроподаване важи за цяла Добруджа, не само за Каварна, коментира прокуристът на „Водоснабдяване и Канализация – Добрич“ АД – Панайот Панайотов. Той пое ангажимент до края на ноември дружеството да извърши проучване как липсата на ток в Каварна да не води до липса на вода и да предложи възможните решения на кмета на града Елена Балтаджиева.

Според ВиК на много места са изградени незаконни байпаси, през които използваната вода не се отчита и съответно не се плаща, но като цяло намалява налягането в тръбите.

Участниците в срещата отчетоха факта, че след всяка авария от чешмите тече нечиста течност. Този проблем можел да се реши с монтиране на въздушници на всички възлови места по системата. За да стане това е необходимо да се планира бройката им. Едва след това и при необходимост да се стартира процедура за обществена поръчка от „Водоснабдяване и канализация – Добрич“ АД.

Вместо да се чака цялата процедура, кметовете и кметските наместници на малките населени места, могат да отделят от субсидията си 150 лв., колкото струва един въздушник. При наличието му, ние незабавно ще го монтираме – предложи прокуристът на дружеството.

Панайот Панайотов коментира, че дружеството е готово да подобри комуникацията с населението при възникнали инциденти. Той припомни, че няма как да поеме отговорност в конкретика за срока, в който която и да е авария ще бъде отстранена, защото това става ясно едва, след като се стигне до авариралата тръба.

Участниците в срещата бяха единодушни, че инициативата на председателя на ОбС-Каварна – инж. Йордан Стоянов, за провеждането й, е била полезна. Присъстващите решиха, че е добре да се правят поне две такива в годината, за да се изчистват противоречията и да се решават адекватно и своевременно проблемите.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *