Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Почит към великомъченица Параскева, здраве и късмет за имениците

На 28 октомври Православната църква почита Света еликомъченица Параскева. Отбелязва се и паметта на св.мъченици Тарентий и Неонила, както и на преподобни Стефан Саваит.

Параскева се родила в семейството на благочестиви християни от Икония (Мала Азия). Била единствена дъщеря и наследила голямо богатство. Но християнската ѝ добродетелност я правела безразлична към земните блага и изкушения, затова девойката се отдала на скромен и смирен живот. Раздала наследството си за дрехи на голите, за храна на бедните и гладните, за подслон на странниците.

Това предизвикало злоба и ненавист у съгражданите ѝ - езичници. След началото на гоненията срещу християните - през 303 г. , сред заловените била и Параскева. Идолопоклонниците я изпратили на съд, за да отговаря за делата си. Но съдията бил запленен от красотата на девицата. Опитал се с благо думи да я склони да се отрече от вярата си, поискал я дори за своя съпруга. Боголюбивото момиче било готово на всякакви страдания, но не и да престъпи Божиите закони. Разгневеният съдия заповядал да бият жестоко непокорната християнка. А Бог лекувал раните на мъченицата, давайки ѝ необикновена сила.

Един ден, неочаквано за всички, Параскева пожелала да отиде в езическото капище. Съдията се надявал да се покае. Но вместо това, тя с поглед и молитва съборила идолите и те се разпилели.

Обезумял от безсилие, съдията заповядал да изгорят мъченицата на клада. А когато видял как огънят гали полумъртвото ѝ тяло, наредил да отсекат главата на светата мъченица. По този начин завършил земният живот на Света великомъченица Параскева.
Църквата отбелязва паметта и на

Повод да почерпят днес имат имениците - Параскева, Лъчезар, Лъчезара и производните им.

c