Култура Общество

Отбелязваме Световния ден на анимацията

28 октомври е Световен ден на анимацията. Той се отбелязва от 2002 година по инициатива на Международната асоциация на анимационното кино, в чест на първата публична прожекция на Емил Рейно на т.нар. “светлинни пантомими” през 1892 г.

Емил Рейно е френски художник и фотограф, един от създателите на анимацията. На 21 декември 1877 година патентова апарат за разглеждане на рисунки, прикрепени към хартиена лента, наречен праксиноскоп. През декември 1888 г. основава своя “Оптичен театър”. Първата прожекция на т. нар. светлинни пантомими е на 28 октомври 1892 г.

Думата анимация произлиза от латинското animātiō (“оживявам”). Анимацията е бързо последователно показване на образи на неподвижни елементи с цел създаване на илюзия за движение. Това е оптична илюзия, дължаща се на известното забавяне в обработката на образа, получен от зрителния апарат, от човешкия мозък. Най-често анимацията се прави с помощта на техниките на заснемане на видео и филми.

Първият анимационен филм, заснет на лента, се казва Humorous Phases of Funny Faces (1906) и е създаден от американеца Джеймс Стюарт Блектон.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *