Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Общинският съвет и Община Добрич единни за смяната на ръководството на МБАЛ Добрич

Представителят на oбщина Добрич в извънредното Oбщо събрание на акционерите на „Многопрофилна болница зa активно лечение - Добрич” АД – кметът Йордан Йорданов, ще гласува „за“ по трите точки от дневния ред на събранието. Това решиха на днешната си сесия общинските съветници.

Другата възможност беше Йорданов да гласува по своя преценка. Това породи дискусия в залата. Йорданов изрази мнение, че неведнъж се е изказвал за промени в МБАЛ Добрич и че ще подкрепи смяната на Борда на директорите. Съветници от групата на ГЕРБ и СДС обаче поискаха той категорично да заяви, че ще гласува „за“ по трите точки. Мотивите им бяха, че Общински съвет и Община трябва да дадат знак на жителите на Добрич, че са единни за бъдещето на лечебното заведение и че трябва гласуването да изразява и мнението на ОбС, а не само на кмета.

Общото събрание е на 28 октомври. Ще се гласува освобождаване на досегашното ръководство в състав Димитър Петров Мартинов, Светлозар Байчев Петров и Милена Георгиева Гюрова-Гунчева. Предлага се в новия Борд да влязат д-р Георги Митков Желязков, който в момента изпълнява длъжността прокурист на болницата и се очаква след избора на ново ръководство да бъде избран за изпълнителен директор, завеждащият отделението по педиатрия д-р Йовчо Иванов Йовев и Лъчезар Димитров Карадимов от здравното министерство като представител на държавата.

Председателят на ОбС Мая Димитрова коментира, че е „за“ да се подкрепят новите членове на Борда. Тя обаче смята, че третият от тях – Лъчезар Карадимов, е „спуснат“ отнякъде. Мнението й е, че и тримата членове на Съвета на директорите трябва да са лекари от добричката болница.

Камелия Койчева посочи, че статутът на МБАЛ е такъв, че трябва да има представител на държавата, а Лъчезар Карадимов е роден в Добрич и родителите му /известните лекари от Добрич проф. Димитър Карадимов и д-р Елисавета Карадимова/ са дали много за здравното заведение.

Втората и третата точка от дневния ред на Общото събрание касаят определяне мандата на новоизбрания съвет на директорите и определяне на възнаграждението на членовете на Съвета на директорите, на които няма да бъде възложено управлението.

c