Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Гимназисти проучиха къде е „бъгът в системата“ в бизнеса на Алековия Бай Ганьо

Единадесетокласниците на Иновативна гимназия "Райко Цончев"в град Добрич сформираха бизнес екип, който направи анализ на ... Бай-Ганьовия бизнес екип. По време на бинарния урок  "Бизнес план и маркетингово проучване (по байганьовски)" учениците приложиха знанията си по маркетинг и литература.

Заедно с преподавателите Жулияна Георгиева и Маргарита Христова учениците съпоставиха четирите идеи на Гочоолу, Дочоолу, Данко Харсъзина и Бай Ганьо за "предприятие" с установения бизнес модел. Анализът показа бъг в системата.

Основната изследователска задача на момичетата и момчетата от 11 клас бе да отбележат отклоненията от стандарта за бизнес, да посочат причините за проблемите и да генерират идеи за дебъгинг (изправяне на системата, отстраняване на повредата).

По думите на водещи специалисти дебъгингът е най-успешният съвременен образователен метод. В Гимназия "Райко Цончев" той се прилага ефективно, не за първи път.

В продължение на два учебни часа младежите работиха с текста на разказа „Бай Ганьо журналист“ и интерпретираха подтекстовите внушения.

„Бъгът в системата“ според Алеко е в онзи „дебел пласт“, който покрива чистите чувства. Те са погребани под тежестта на грубия всепоглъщащ материализъм, възможността за леко забогатяване, приспиването на съвестта и порочния пример на управляващите. Опакият свят е отровен, а Щастливеца вижда противоотровата в духовността, в морала и почтеността, в разбуждането на съвестта, в смяната на порочния политически елит. Близо 120 години по-късно от Алеко отчитаме все същия бъг в системата и безсилие обществото да го промени.

c