Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Фирма от Добрич осъди Общината за незаконосъобразно отстраняване от обществена поръчка

Собственикът на строителната фирма „Добруджа билиднг“ ЕООД Мирослав Петров разпространи отворено писмо до медиите във връзка със съдебна битка, която той води срещу Община град Добрич.

Тя е за отстраняването на добричката фирма от обществена поръчка, при която за изпълнители са избрани две варненски дружества.

От „Добруджа билдинг“ посочват, че на 17 февруари 2020 г. са обжалвали пред КЗК решение No Р-4/07 февруари 2020 г. на кмета на община Добрич Йордан Йорданов за определяне на изпълнител и по двете обособени позиции на обществена поръчка с предмет: „Изпълнение на строителни и монтажни работи на съществуващи сгради, обекти, съоръжения и прилежащи към тях терени за нуждите на община Добрич по обособени позиции”.

„Поръчката обхваща емблематични за града сгради и паметници, някои от които са: Къща - музей „Йордан Йовков“, обекти от комплекс „Старият Добрич“, Часовниковата кула, Халите, „Дом, майка и дете“, ОУ „Отец Паисий“, редица детски градини и др. За изпълнители на двете обособени позиции кметът избира две варненски дружества – "ХАЯ-С" ООД и "Хранкотош" ЕООД“, посочва Мирослав Петров.

Добричкото дружество решава да потърси правата си по съдебен ред, в резултат на което обжалва решението на кмета пред Комисия за защита на конкуренцията (КЗК).

С решение № 354/14.05.2020 г., постановено по преписка № 171/2020 г. Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е отменено решение № Р-4/07.02.2020 г. на кмета на Община град Добрич за класиране на участниците и определяне на изпълнители за сключване на договор въз основа на рамково споразумение по обособена позиция № 1 и по обособена позиция № 2 на обществена поръчка с предмет: "Изпълнение на строителни и монтажни работи на съществуващи сгради, обекти, съоръжения и прилежащи към тях терени за нуждите на община град Добрич по обособени позиции", и процедурата е върната на възложителя за повторно разглеждане на техническите предложения на участниците "Добруджа Билдинг" ЕООД, "Хая-С" ООД и "Хранкотош" ЕООД.  

С оглед установените нарушения КЗК е преценила жалбата за основателна, отменила решението на Общината в оспорената част и върнала процедурата по процесната обществена поръчка на възложителя за процедиране съобразно мотивите на решението.

 Със свое решение № 10320 от 28.07.2020 г. Върховният административен съд оставя в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията, което е атакувано от една от варненските фирми.

„Следва продължителен период на бездействие от страна на кмета, през който не се извършва никаква поддръжка на важните за града обекти, независимо че финансиране за тях е предвидено. Едва на 15.10.2020 г., почти 3 месеца след решението на ВАС, кметът издава Решение № Р-69/15.10.2020 г. за класиране и определяне на изпълнител на обжалваната обществена поръчка. Само че следва нова изненада – Второто решение е напълно идентично копие на първото решение, което е обжалвано и отменено като неправилно, както от КЗК, така и от ВАС“, се казва в отвореното писмо. По думите на Мирослав Петров дори не са посочени нови мотиви към решението, а дословно е преписано съдържанието на отмененото решение.

Резултатът е, че двете варненски дружества отново са избрани за изпълнители на важните за града ни обекти, а спечелилият делата в съда участник – „Добруджа билдинг“ ЕООД отново е отстранен, независимо, че Комисията за защита на конкуренцията, Върховният административен съд и закона застават зад него!, посочва още собственикът на „Добруджа билиднг“ ЕООД Мирослав Петров.

Той определя случилото се като подигравка със законите на Република Българи. 

Про Нюз Добрич потърси за коментар и Община град Добрич. От пресцентъра увериха, че такъв се подготвя и ще бъде предоставен.

С пълния текст на отвореното писмо на Мирослав Петров можете да се запознаете тук:

С решението на КЗК можете да се запознаете тук:

С решението на ВАС можете да се запознаете тук:

c