Култура Общество

Днес празнуват носещите мъдро име, започват и мишите дни

Днес Православната църква почита св. мчк Нестор – оръженосецът на Св. Димитър. Според фолклорния календар, на 27 октомври се празнува Мишкинден – започва мишите празници.

Днес именници са носещите името Нестор – “завърнал се у дома” и “мъдър” (от древногръцки). 

Свещеномъченик Нестор е момъкът – християнин, помощник и оръженосец на Св. Димитрий. С Божията помощ той победил Лий- любимият борец на цар Максимиан, заради което бил осъден на смърт чрез отсичане на главата.

Според народните вярвания от днес започват мишите празници. Първият им ден е наречен от предците ни Мишкинден.

В миналото, мишките били голяма заплаха за реколтата. За да се опазят от тази напаст, хората извършвали различни ритуали за омилостивяването или прогонването им. Легендата разказва, че когато Нестор убил гладиатора Лий, от корема на победения изскочили мишки и оттогава селскостопанските труженици нямали мира от белите им.

На Мишкинден най-старите жени във всяка къща замазвали с кал пред огнището и по ъглите на стените, за да замажат мишите очи. При друг ритуал пък си зашивали полите на дрехите, за да зашият устата на цвърчащата напаст. Лошо се пишело на къща, където на този ден видели мишка – било знак, че в дома някой краде.

Друг ритуал е мишата сватба – хващали мъжка и женска мишка, слагали ги в украсена кошница, а местният свещеник ги венчавал. След мишата сватба цялото село изпровождало младоженците, за да ги удави в реката или да ги изхвърли някъде далече, че да не могат да се върнат по старите си дупки.

Поверието гласи, че споменаването на думата “мишка” носи нещастие. 

Денят на св. Нестор е отреден и за градинарска работа – садят се лози край дома, както и плодни овошки.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *