Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Учениците от Обединеното училище „Йордан Йовков“ в Добрич с по 10 отличия годишно

Обединеното училище „Йордан Йовков“ е сред най-старите училища в Добрич. За него разказва в последния си брой и националният седмичник за образование и наука вестник „Аз-буки“, който публикува интервю с директора на учебното заведение Живко Жечев.

„По време на румънската окупация в града е имало четири румънски и едно българско първоначално школо и това е било нашето училище“, разказва с гордост директорът му Живко Жечев. Само там децата са имали възможността да се обучават на родния си език, и затова всеки родолюбив българин е искал детето му да учи в него. В периода между 1928 г. и 1930 г. броят на учениците е надхвърлял 1200. Сега те са 200, като 95% от тях са от социално уязвимите групи. В школото има и предучилищна група за малчуганите на 5 и 6 години.

„Повечето от децата в района са от семейства, които нямат отношение към образованието. Голяма част от тях не са посещавали детска градина преди постъпването си в I клас“, отбелязва моят събеседник. Категоричен е, че ролята на учителя и на директора в частност при работата с тези семейства е много голяма. „Трябва да ги мотивираме и да ги убедим, че за синовете и дъщерите им е наложително да посещават заниманията в училище. Целта е да се социализират, да свикнат да се обучават и да работят в колектив.

Всички тези умения ще им бъдат от полза не само в I клас, но и в живота занапред“, допълва той. На мнение е, че ако едно дете не е ходило на детска градина или не е посещавало подготвителната група, ограмотяването му става изключително трудно. Голяма част от децата при постъпването си в подготвителната група не говорят български, но след заниманията в продължение на година-две вече не изпитват затруднения.

И тогава уроците в клас са далеч по-лесни за тях. През тази учебна година децата в подготвителната група в обединеното училище в Добрич са 12 и учителите в началото започват часовете с уроци по български език.

Мисълта за доброто на ученика винаги стои на първо място. И ако подготвителната група ги подготвя за живота в училище, то професионалната паралелка прави това за живота след училище. След завършване на X клас всички възпитаници на Обединеното школо излизат с професия „Работник в заведенията за хранене и развлечения“, специалност „Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения“.

„Професията е много актуална предвид близостта на града до черноморските ни туристически комплекси „Албена“ и „Златни пясъци“, които изпитват постоянна нужда от работници с тази професия“, отбелязва директорът.

Училището разполага и с модерна добре оборудвана база, в която се провежда учебната практика на учениците. „През 2018 г. изградихме съвременна кухня, в която децата прилагат на практика всичко научено в час по готварство“, обяснява Жечев. По думите му, целта на създаването на тази паралелка е прибирането, задържането и обучението на деца от социално уязвимите групи. Разказва как преди това около 90% от тях не са завършвали средното си образование. „Преобразуването на училището ни от основно в обединено даде възможност на учениците ни да завършват първи гимназиален етап на обучение, да придобият първа степен професионална квалификация и оттам нататък, който желае, може да продължи да учи и да получи по-висока степен на образование“, отбелязва той.

Училището има много поводи за гордост, но определено многобройните отличия по вдигане на тежести са сред най-големите от тях. Традицията в тази област е от 23 години, а треньор на децата е учителят по физическо възпитание и европейски шампион по вдигане на тежести Жанета Георгиева. Под нейното ръководство децата постигат високи резултати и получават много отличия на състезания. От 1997 г. насам те са спечелили общо 208 медала от държавни и международни състезания, като само броят на тези от европейските първенства говори сам за себе си – 3 златни, 2 сребърни и 6 бронзови отличия. През 2013 г. възпитаникът от Обединеното училище Йордан Атанасов е обявен за „Спортист на годината“ на Добрич. Щангистът вече живее в Германия, но първите си стъпки в този спорт прави именно в родното школо. Той е носител и на златен медал от европейско първенство.

„Имахме шанса и късмета да имаме добър треньор“, с гордост отбелязва Жечев. По думите му за Жанета Георгиева и нейните ученици няма свободен ден – спортът изисква усилена работа и постоянство. Занимания имат както по време на учебната година, така и през лятото. „Единствената им почивка е на 1 януари – деня след посрещането на новогодишната нощ“, с усмивка разказва моят събеседник. Георгиева работи с голямо желание с децата и постиженията на учениците го показват. „Получаваме средно по 10 медала на годината“, отбелязва директорът.

Освен във вдигането на тежести в училището има дългогодишна традиция и в областта на музиката и танците. Сформирани са танцов състав и вокална група, а желаещите да се присъединят към тях, с всяка изминала година стават все повече. Факултативните учебни часове могат да бъдат избрани както в начален и прогимназиален, така и в гимназиален етап. Под надслов „Фолклор на етносите“ учениците танцуват, пеят и получават ценни знания за обичаите и традициите на различните етноси.

Обединеното училище работи в тясно сътрудничество и с ромското читалище в града – „Романо дром“. Заедно не само участват в различни мероприятия, като изнасяне на концерти и отбелязване на празници, но и си помагат с костюми и декори при необходимост.

В училището има и кабинет по изобразително изкуство, оборудван с всичко необходимо – точно като за малък художник. В „Клуб палитра“ с ръководител Мима Радева учениците се подготвят за различни конкурси. Участват в почти всички обявени състезания – както на областно, така и на национално ниво. Вземат участие и в международни изяви, като биеналето, организирано от Музея и Академията за детско изобразително изкуство в град Ксанти – Република Гърция. И децата редовно печелят грамоти и призови места. „Коридорите на училището ни са като галерия“, разказва директорът. Навсякъде по стените са изложени рисунки на даровити деца с табелка с името, възрастта и класа на ученика. „Опитваме се да разнообразяваме всекидневието им и да открием и покажем таланта на всеки един от учениците“, отбелязва Жечев. На мнение е, че извънкласните дейности възпитават децата  и изграждат у тях ценни умения, които биха им послужили занапред в живота. Имат и групи за занимания по интереси, които са с национално финансиране. Те се обявяват след анкетно проучване – децата сами решават кое би им било по-интересно и полезно. Така в школото са се формирали клубовете „Сръчни ръце“, „Дигитален свят“, „Приложна математика“ и „Светът на природата“.

„На децата им е любопитно и се справят добре“, казва Жечев и допълва, че постоянно се опитват да ги мотивират да учат и да се развиват. И успехите им го доказват.

През топлите месеци в школото се провежда и „Лятна академия „Йовковчета“. Занимателната програма е безплатна и от нея могат да се възползват не само възпитаниците от училището, но и всички деца от I до IV клас. Тогава те играят, спортуват, рисуват, пеят и научават нови неща.

В момента работят и по проектите „Подкрепа за успех“, „Образование за утрешния ден“ и „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“.

Всички тези дейности се осъществяват от сплотен и висококвалифициран педагогически колектив. В него младостта и опитът вървят ръка за ръка, ръководени от девиза на основателите на училището „Учителят формира човека“ и мъдрите слова на неговия патрон Йордан Йовков: „Винаги съм наклонен да вярвам на хората, да виждам и да търся у тях преди всичко доброто“.

„Минало незабравимо – усмивки от архивните ленти“.

Секция „ Вдигане на тежести”в ОУ „ Йордан Йовков” с треньор з.м.с. Жанета Георгиева започва дейност през 1997 год.

След дълга и упорита работа през годините, щангистите са донесли много медали и отборни призови места от държавни шампионати, международни състезания и европейски първенства за кадети.

За почти 20 години упорита работа са 76 златни, 62 сребърни и 61 бронзови медали от държавни първенства. 3 златни, 2 сребърни, 6 бронзови медала от Европейски първенства. Подобрени са 5 европейски рекорда.

Имената на възпитаници на училището завинаги ще останат в историята на спорта.

През 2002 год. Светослав Юлиянов печели първия медал за училището – бронзов. През 2007 година и става бронзов медалист от ЕП до 17 г. в Италия и е удостоен с наградата „Спортист на град Добрич”.

Анани Ташев е първият златен медалист – държавен шампион. Същият печели най–много златни медали – седем пъти шампион на България в различните възрастови групи и е първият участник от училището на европейско първенство, където се класира на 4-то място в двубой. През 2003 год. става е бронзов медалист от ЕП в Дортмунд до 17 г.

Най–високото постижение е през 2013 година, когато на ЕП до 15 г в Литва 14 годишният Йордан Атанасов става европейски шампион с 3 златни медала и 3 европейски рекорда. През следващите години печели още медали от Европейски първенства вече при 17 г. През 2013 и 2014 год. е удостоен с приза „Спортист на годината за гр. Добрич“.

Последният засега медалист от ЕП до 15 г. е Стелиян Иванов – сребърен медал в движение изхвърляне и 5-то място в двубоя (2016 г.).

С упорита работа и всекидневни тренировки, секцията по вдигане на тежести в ОбУ „Йордан Йовков“ оставя следи в спорта на град Добрич, България и Европа.

За почти 20 години упорита работа са спечелени 76 златни, 62 сребърни и 61 бронзови медали от държавни първенства. 3 златни, 2 сребърни, 6 бронзови медала от Европейски първенства. Подобрени са 5 европейски рекорда.

c