Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Две изложби за Йовков на РИМ-Добрич ще гостуват през ноември в Столична библиотека

Изложбите „Пътуване из света на Йордан Йовков“ и „Йордан Йовков - живот в словото“ на РИМ-Добрич ще гостуват в София през месец ноември, съобщи за Про Нюз Добрич д-р Кремена Митева, главен уредник в Дом-паметник „Йордан Йовков“. Те ще бъдат представени в изложбената зала на Столична библиотека.

„Експонатите пътуват за София по покана на колегите от Столична библиотека, която те отправиха още в края на миналата година. Идеята беше едната сбирка да бъде изложена през пролетта, а другата - през есента на 2020 година, по повод 140 години от рождението на писателя. Събитието през пролетта отпадна заради епидемията, затова сега на 2 ноември ще се открие „Пътуване из света на Йордан Йовков“, а на 18 ноември - „Йордан Йовков - живот в словото. Нашите изложби са много харесвани от колегите от Столична библиотека, ние не веднъж сме гостували там. Те искат да посветят целия месец ноември на Йовков по повод годишнината“, казва Кремена Митева.

Изложбата „Пътуване из света на Йордан Йовков" е създадена с цел да представи ключови епизоди от живота и творческата работа на писателя. За нейната подготовка е използван богатият музеен фонд на Дом-паметник „Йордан Йовков". Двадесетте табла се опитват по достъпен начин да разкажат личната история на човека Йовков, както и неговото пътуване към художественото съвършенство в литературата.

Фотоизложбата „Йордан Йовков - живот в словото“ представя места и знаци на паметта за класика на българската литература, оригинални документи, експонати, свързани с претворяване на Йовкови творби в театъра и киното. Показани са специални издания, свързани с кончината на автора на „Вечери в Антимовския хан“, „Старопланински легенди“, „Чифликът край границата“.

c