Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Въвеждат единни правила за епидемична безопасност в курортите

Единни правила за противоепидемични и санитарни мерки за предстоящия зимен сезон 2020/21 г. в българските курорти се въвеждат със Заповед на министъра на туризма. Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове, а туристите задължително трябва да са предпазващо средство за носа и устата си при престой в кабината, включително и на лифт станциите.

Какво включват нововъведените изисквания:

  • Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения  може да бъде ограничаван  по преценка на оператора
  • Кабините следва да се дезинфекцират по график
  • В ски гардеробите също е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция, а в ски училищата групите ще са до 10 души
  • Заведенията в ски зоните още по-строго ще спазват приетите указания за функционирането им в условия на пандемия от COVID-19  

Контролът за спазване на мерките ще започне преди началото на зимния сезон, заяви министър Николова.

Представителите на курортите Боровец и Пампорово увериха, че работят за намаляване на струпването на посетители, както и че разполагат с разработена онлайн билетна система с автомати, с която да бъдат максимално ограничени контактите.

Целта на въвеждането на единни правила, е всички туристически места да имат въведени еднакви практики, гарантиращи здравето и безопасността на туристите. България трябва да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация, заяви министърът на туризма. Пакетът от мерки, съгласуван със здравното министерство, е изготвен въз основа на проучване на практиките на водещите ски курорти в Европа.

УКАЗАНИЯ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В ЗИМНИТЕ КУРОРТИ ПРЕЗ ЗИМЕН СЕЗОН 2020/21 ↓

SKIING SAFETY IN BULGARIA, SEASON 2020/21 RULES ↓

c