Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

От тази нощ отново сме със зимно часово време и час повече за сън

От 04:00 часа тази нощ - в събота срещу неделя, се въвежда зимното часово време. Ръчните часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад точно в 04:00 часа на 25 октомври, а цифровите устройства ще се актуализират автоматично.

Промяната е регулярна и позволява един час повече за сън, както и времева адаптация преди началото на новата работна седмица. Утрото вече ще е по-светло, но пък нощта ще идва по-рано.

Преминаването от лятно към зимно часово време у нас се въвежда от през 1979 г.

От 2002 година, зимното часово време в ЕС се въвежда от последната неделя от октомври до последната неделя от месец март. Все още държавите-членки на Евросъюза нямат единна относно необходимостта от промяната на часовото време. Някои държави желаят да преустановят ежегодната промяна. Причините са, че икономическият ефект от тези промени е незначителен, а много хора се оплакват от здравословни проблеми.

Европейският парламент през март 2019 г. подкрепи предложение за прекратяване на смяната сезонното часово време през 2021 г., съобщават от законодателния орган. 2021 г. може да бъде последната година на смяна на сезонното часово време в Европейския съюз.

Официалното допитване у нас показа, че малко повече от половината гласували предпочитат да се запази лятното часове време. За запазване на зимното часово време са се обявили 38% от българите.

c