Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Нова заповед: Спират плановите операции и болничен прием във всички "рискови" области

Със нова своя Заповед, министърът на здравеопазването нарежда преустановяване на плановия прием и плановите операции в лечебните заведения на територията на областите със заболеваемост над 120 души на 100 000 население. Наредбата влиза в сила от 25 октомври (неделя).

Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият ковид-структури с минимум 10% от общия капацитет на болничните легла, с които разполагат.

Болниците на територията на областите със заболеваемост от 60 до 119 души на 100 000 население ще преустановят единствено плановите операции.  Тези лечебни заведения са задължени да осигурят поне 5% от своя леглови капацитет, за ковид-случаи.

Изключение от наредбата за спиране на плановия прием и плановата оперативна дейност е указано единствено за извършването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, както и дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение.

Министерската заповед указва същи, че областните управители и органите на местно самоуправление имат функцията да създадат необходимата организация за контрол по спазване на противоепидемичните мерки. Местната власт има право да въвежда и допълнителни мерки, в случай на обективна необходимост.

Пълен текст на Заповед РД-01-612/23.10.2020 г. ↓

c