Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Как ще изглежда Хан Аспарух на фасада на училище в Добрич разказва авторът

Хан Аспарух ще изобрази на фасадата на едноименното училище в Добрич художникът Радослав Рудачев-Руди. Както Про Нюз Добрич писа проектът ще бъде реализиран безвъзмездно. В ОУ „Хан Аспарух” вече са набрани над 2 000 лева – необходими за материалите и за наем на вишката, която творецът ще използва. Средствата бяха събрани  в първи учебен ден, когато учителите се отказаха от букетите си, и с благотворителни кутии.

Руди е възпитаник на ОУ „Хан Аспарух” в Добрич,там е учил от първи до седми клас. Това е една от причините да реши да изобрази създателя на българската държава на фасадата на учебното заведение. За медията ни той сподели, че за него Хан Аспарух е една от най-знаковите фигури на исторически герои. Смята, че трябва да бъде увековечен чрез съвременното изкуство и това да остане за идните поколения.

Рудачев сподели, че негови колеги в страната вече изобразяват Левски и други известни личности, целта е да събудят учениците, да направят училищата по-красиви и привлекателни за тях. „Когато увековечиш нещо старо със съвременно изкуство по-добре ще го приемат децата, не остане за следващите поколения”, посочи творецът.

Радослав Рудачев-Руди вече има скица на изображението, работен идеен проект. Фасадата, върху която ще бъде изрисуван Хан Аспарух, е висока около 10 метра. За изобразяването на Хан Аспарух художникът ще използва вишка. За първи път ще работи на толкова голяма площ. Предварително не знае колко време ще му отнеме реализацията на проекта, предполага, че ще е около седмица.

Творецът бе любезен да разкаже за читателите на Про Нюз Добрич какво ще представлява изображението. „Както знаем от историята, Хан Аспарух е забил меча си в нашите земи и е казал: „Тук ще бъде България”, посочи Руди. Той ще нарисува един отворен учебник по история, на който е начертана картата на България. Хан Аспарух ще е забил меча в този учебник. Зад него ще бъде нарисувана армията му, а зад нея - Първата българска държава. Отдолу щи бъде изписан патриотичен надпис.

Творецът ще използва смесена техника - фасаген за основа, върху него ще рисува с цветни флакони.

Радослав Рудачев ще рисува Хан Аспарух не за първи път. Неговия лик той изобрази на графити-пленера „Историята на Шумен в графити”, който се проведе през юни. Събитието бе част от второто издание на фестивала за улично изкуство „Шумен и буден“. Там изрисува само лицето на Хан Аспарух на стена с височина 2 метра и дължина 40.45 метра. За мен това бе като подготовка за изобразяването му на фасадата на училището в Добрич, сподели творецът.

c