Водещи новини Общество

Изложба в Чикаго ще покаже и „различните“ деца на Добрич

На 7 ноември в Чикаго ще бъде открита изложбата „Различните“ деца на България“. В нея ще бъдат включени фотосите на четири деца със специфични потребности от Добрич. Те са заснети от младата фотографка от града Ангелина Иванова, която се включва в проекта безвъзмездно.

 „Различните“ деца на България“ е фотопроект, създаден от Анна Йончева, майка на две деца без увреждания, която се сблъсква с нетърпимостта, най-вече на другите родители, към „различните“ деца на детската площадка. Тя стартира проекта в началото на месец март 2019 след неприятна за нея случка на детската площадка в София, когато съученик на дъщеря й се опита да я убеди да не играе с момиче в инвалидна количка, казвайки й, че болна и заразна…

„Тогава реших, че мога да снимам всички онези деца, които обществото приема за „различни“ и да ги показвам, за да свикнат останалите с тяхното присъствие. И да се научат да не ги игнорират…“, споделя Анна Йончева. Тогава не подозира колко много приятели ще намери и колко вдъхновяващи истории ще научи.

Първоначалната й идея била чрез социалните мрежи да популяризира  усмивките и нормалността на тези деца, защото няма нищо по-нормално от това на детската площадка всички да играят заедно.

Започнала да организира срещи, на които децата със специфични потребности се запознават със свои връстници, общуват и играеят.

При тези срещи обаче става ясно, че на детските площадки няма съоръжения, пригодени за деца в инвалидни колички. Това е причината да стартира кампанията „Да играем заедно“.

Целта й е закупуването на комбинирана люлка-везна, пригодена за деца в инвалидни колички, чиято цена е 4500лв. Само за два месеца – в края на септември, сумата беше събрана и на 19.10.2019 г. е монтирана първата такава люлка в България в гр. София, парк „Света Троица. А на 17.01.20г. с подкрепата на Слави Трифонов е закупена и монтирана още една люлка в гр.Плевен.

На 10 ноември миналата година е открита първата изложба по проекта. Тя е в галерията на хотел „Будапеща“ в София и на нея само за два часа са събрани 1932.50 лв. Месец по-късно в Национален музей „Земята и хората“ е втората изложба с фотографии на участници в проекта. Те са запечатали щастието на деца с детска церебрална парализа, с аутизъм, със Синдром на Даун, с умствена изостаналост… голяма част от тях все още невидими за обществото. Опитала съм се да ги покажа от другата страна – предизвикващи не съчувствие, а усмивки и благодарност, че могат да научат всички останали деца на съпричастност, споделя Анна.

В Добрич тя намира съмишленик в лицето на Ани Иванова. През миналата седмица младата фотографка е заснела девет деца от града. Кампанията тук се осъществява с активното участие на сдружение „Ние 2020”, което създава клуб за деца със специални потребности.

Намерението на сдружението е в Добрич също да подредена изложба „Различните“ деца на България“ и в нея да се включат фотосите и на другите деца, участвали в сесията.

В изложбата в САЩ ще бъдат включени фотосите на четири от тях.

Искрен и Кристиян

Искрен е на 14 години. Той е аутист, обича да се разхожда в парка около езерото и да посещава офиси на банки. Хобито му е да събира брошури и рекламни материали.

Кристиян е на 3 години, с диагноза пълна загуба на слуха. Много любвеобилен и усмихнат. Обича да строи кули от кубчета.

Виктория

Виктория е с аутизъм. Тя е много красива, слънчева и усмихната. Обича дългите разходки сред природата и да си хапва сладичко.

Недислав

Недислав също е аутист. Обича да пътува, обича морето, обича да общува и да се усмихва. Обича да рисува, а последната му страст е готвенето.   

Снимки: Ани Иванова

Follow Me:

Related Posts

  1. Кралева says:

    Поздравления за инициативата !Би било чудесно преди всичко младата фотографка да разясни повода за фотосесията !Благодарим за “информирани “избор в онзи изключително студен октомври ски ден !Не бих включила никога повече детето си ! Научете се на коректност !Не бих довела детето си на конкурс ???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *