Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

50 000 луковици лалета са засадени в Ботаническата градина край Балчик

В Ботаническата градина в Балчик в момента върви зацветяване с пролетно цъфтящи видове. „Заложени са около 50 000 луковици лалета – закупени или произведени от нас“, каза за Про Нюз Добрич ръководителката на Университетска ботаническа градина – Балчик, Валя Машкарова . Новите сортове са около 6-7. Сред тях няма редки разновидности, защото се внасят от Нидерландия и са твърде скъпи. „Трябват ни 300-400 луковици от сорт, за да се оформи цветна фигура, а ние не можем да си позволим големи количества. Малките количества не ни вършат работа“, обясни Машкарова.

Пролетната цветна магия догодина ще оформят и различни видове нарциси, зюмбюли, незабравки, шибой.

Заради топлото време, тази есен прибирането в оранжерията на всички топлолюбиви видове, включително и топлолюбивите кактуси, се планира за следващата седмица – малко по-късно от обичайното. Ботаниците следят прогнозите, защото падането на дъждове при ниски нощни температури създава риск. Тъй като голяма част от екземплярите при пренасяне от оранжерията на открито се чупят, счупените части се вкореняват и отново се засаждат на терена. „Тази година е направено обогатяване на видовете, изнесени в кактусовия участък на Божествената градина, така че е трудно да се каже колко са на брой растенията, но са няколкостотин“, посочи Машкарова.

Най-тежките кактуси  са над 500 килограма и се носят от поне шестима работници.

Тази година са размножени цереуси, еуфорбии и два вида юка, които досега са били експонирани само в оранжерията. Вкоренените части са изнесени при топлолюбивите кактуси навън.

 снимка: Университетски ботанически градини

c