Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Вълнуваща среща на осмокласници от Добрич с актьорите от спектакъла „Седем”

Часовете на осмокласниците от Профилираната гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев” в Добрич по иновативния предмет Етикет и ценности тази седмица минаха под знака на театъра. Гимназистите посетиха постановката "Седем" на Детски музикален театър "Дея", част от трупата на който са съучениците им Габриела и Рая от 9 в клас.

Преди представлението децата се запознаха с етикета при посещение на театър – разграничиха приемливо от неприемливо поведение, говориха за това кое държание е проява на висока култура и кое не е. Чрез статия на актьора Владимир Пенев научиха кога и как се ръкопляска и става на крака в театър и опера.

Особено вълнуваща беше срещата с трупата след края на спектакъла. Ръководителят на  "Дея" Лана Анцаридзе сподели идеята си да накара публиката да се замисли за истинските ценности, които в наше време са загърбени. „Седем” е танцов разказ за всичко онова, което ни отделя от доброто, за изкушенията в модерния ни свят на бездушие и грях. Заглавието "Седем" е загадъчна препратка към седемте смъртни гряха, сподели  Анцаридзе.

Осмокласниците имат за задача  да напишат отзив за спектакъла и за посланията, отправени към зрителите чрез изразните средства на танца, музиката, декорите, осветлението и реквизита.

c