Водещи новини - дясно Здраве Общество

Реалистично: Можем да достигнем до 6000 заразени на ден – Кунчев

Можем да достигнем до сценарий при който да имаме 6000 заразени на ден. В момента Европа е на върха на вълната. Това заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на NOVA .

Според него, ефективна и осигуряваща безопасост е еднократната хирургична маска, но тя трябва да се сменя на 2-3 часа.

Повишава се числото “R’ – 10 души вече заразяват 12.

“Ако някой си мислят, че това е най-лошата ситуация, много се лъжат. Ние може да имаме между 7 и 8 пъти по-голяма заболеваемост. Поне 5-6000 заразени на ден спокойно може да стигнем. Това се случва в редица европейски страни в момента.”

Няма да се процедира отново чрез затваряне на населени места.

“Затварянето на градове е изключително крайна мярка без кой знае какъв ефект. На отделни обекти, фирми и къщи в определени населени места е възможно да се въведат ограничения.”

По повод на случая с починалата жена, получила отказ за лечение от 5 болници, доц. Кунчев заяви, че не е работа на човек да си търси болница, при положение, че има нужда от помощ. Според него, оттук нататък всяка болница трябва да има специализирано отделение за коронавирус.

“Не може да има повече изключения. Болници, които откажат да приемат пациент, а са имали легло, ще бъдат наказани. Впрегнали сме всички сили и хората са много изморени”, отново сподели притесненията си проф. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор изказа мнение, че следващата стъпка е затварянето на нощните заведения, стадионите, както събиранията по какъвто и да било повод.

“В момента Европа е на върха на вълната.”

Относно офисите, доц. Кунчев подчерта, че контактни на заразен са тези, които са общували с него на по-малко от 1,5 метър без предпазни средства. С кого е контактувал човек с положителна проба, ставало ясно след проведен разговор с него. Тъй като в момента РЗИ не могат да се справят с всички случаи, Кунчев обясни, че включват в тази „борба” медицинския персонал в училищата, както и директорите на големи компании. Здравният инспектор счита, че въпреки поверителния характер на здравната информация, хората трябва да споделят с близките си, ако са заразени, за да могат да се вземат навременни мерки.

„Нямаме информация медици вече да са се отзовали на призива на министъра за помощ в болниците. За съжаление са необходими много хора. И в парламента обмислят да се ползва националния пандемичен план в тази ситуация. Ние сме го обмислили отдавна и прилагаме част от неговите елементи. Там е записано, че определени резерви от хора са студентите от 6-и курс, пенсионирани служители и доброволци от Червения кръст. Търсим всички тях, но това в крайна сметка е по лично желание”, уточни доц. Кунчев.

снимка: кадър – NOVA

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *