Здраве Общество

930 лв. ще е заплатата на личните асистенти от 2021 г.

Заплатата на личните асистенти от 2021 г. ще бъде увеличена и ще стане 930 лева. 8% от ползвателите на социалната услуга са деца, а 40% – хора над 65-годишна възраст. Това съобщи социалният министър Деница Сачева по време на представянето на проект за промени в Закона за личната помощ. 

За следващата година са отпуснати над 214 млн. лева за лични асистенти, а по Закона за социалните услуги са заложени още 85 млн. лева, също предвидени за асистентска услуга, съобщи социалният министър.

Ето защо, от следващата година, средствата ще могат да се предоставят както по закона за личната помощ, така и за социални услуги. Наетите като асистенти ще продължат да работят на трудови договор.

“Запазваме всичко, което съществува до момента, но разширяваме обхвата. Няма механизъм по който да бъдат финансирани 670 000 лични асистенти, а не всеки който има увреждане се нуждае от личен асистент”, уточни Сачева.

Тя подчерта, че целта на промените е по този начин законът да стане по-приложим, а слабостите – отстранени.

Хората, които до момента са получавали лична помощ, ще могат да я получават и занапред. Лицата, които не са подавали заявление за това, биха могли да го направят до края на годината, а и след това.

По думите на социалния министър 8% от ползвателите на закона са деца, а 40 – хора над 65-годишна възраст.

Към 18 октомври т. г. са подадени общо 490 658 заявления за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите. Със заявена потребност от лична помощ са 40 955. Издадените направления са 39 463, а действащите договори са 32 255 (до този момент).

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *