Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Студенти по медицина и лекари от доболничната помощ влизат в битката с COVID-19

„Навлизаме в доста сериозна фаза с епидемията в България“, заяви на брифинг на Националния щаб министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов. Най-големият проблем в момента е с медиците на първа линия, които са изморени, много от тях са заразени и болни, а някои са в реанимация.

„Имаме нужда от помощ. Решението е лекарите от доболничната помощ и най-вече специалистите от ДКЦ-тата да помогнат на колегите си. Ще настоявам на кметовете, където има недостиг на медицински специалисти, да направят срещи с лекарите от извънболничната помощ. Трябва да се помисли за назначаване им под някаква форма в лечебните заведения, за да помогнат на колегите си, срещу съответното възнаграждение“, каза проф. Ангелов.

Щабът ще разговаря и с ректорите на медицинските учебни заведения, за да може студентите от 6 курс да помагат в болниците и това да се счита за техен стаж.

Единствената възможност да намалим натиска върху здравната система е да се спазват мерките, посочи още министърът. Днес от Щаба ще разговарят с Асоциацията на заведенията по този повод.

По брой заразени в ЕС България е на 21 място и на 9-то по смъртност. На Балканите сме на четвърто място.

Към трите „Д“-та – дисциплина, дистанция и дезинфекция, сега се прибавя четвърто -  приемане на витамин „Д“, който липсва през сезоните с малко слънцегреене. 

снимка: кадър - НОВИНИ БГ

c