Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С още три месеца удължават срока за подновяване на изтичащите лични документи

Внесени промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, предвиждат да бъде удължена валидността на българските документите за самоличност.

По този начин срокът им на валидност ще бъде удължен до 31 януари 2021 г.

„До края на тази година изтича срокът на валидност на голям брой лични карти и паспорти, съответно предстои тяхната подмяна. Това означава, че на голям брой граждани ще им се наложи да ги подменят в усложнена обстановка. С цел да избегнем риска от разпространяване на заразната болест и да запазим живота и здравето на служителите на МВР, предлагаме тази промяна“, аргументира внесеното предложение Красимир Ципов. - депутат от ГЕРБ.

Според в момента действащите правила, валидността на всички лични документи с изтичащ срок в периода от 13 март до 31 октомври тази година, се удължава с 6 месеца. Управляващите предлагат този срок да бъде удължен до 31 януари 2021 г.

По думите на Красимир Ципов, през месеците ноември, декември и януари се очаква да бъдат подменени над 400 000 лични документи.

Удължаването на сроковете ще важи за чуждите граждани в България, ще засегне и българите зад граница.

При условия на реципрочност вече 48 държави са признали българските изтекли лични документи, посочи Ципов.

Български лични документи с изтекъл срок ще се признават от Германия до края на 2020 г.

Преди две седмици Германия обяви, че ще разрешава на чужденци, чиито паспорти и лични карти са с изтекъл срок на валидност, да напуснат територията на страната, когато държавата, която е издала документа, е обявила, че удължава техния срок на валидност.

Официално, Германия обяви, че приема предложението на ЕК да признава за валидни изтекли след 13 март 2020 г. български лични документи, с които сънародниците ни да могат да напускат страната немската територия на път за родината.

И трите български консулски служби в Германия – посолството в Берлин, както и в генералните консулства във Франкфурт и в Мюнхен, приемат документи за подновяване на изтекли български лични карти и задгранични паспорти.

Препоръчват лични данни в чип за влизане в UK, с BG карта – още 12 месеца

Обявената от правителството на Германия крайна дата е 31 декември 2020 г. От началото на 2021 година, български граждани с изтекли лични документи няма да могат да напускат територията на Германия.

c