Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Нови три наши области са в групата "рискови" на "Робърт Кох", Германия с мерки за пътуващите оттам

След ограничението за влизащи от областите Благоевград и Търговище, от 24 октомври Германия въвежда допълнителни мерки спрямо пристигащите от нови три области на България. Това са столицата София, и областите Разград и Сливен. Затягането на мерките влиза в сила от 00:00 ч. на 24 октомври, като част от превенцията срещу коронавируса, съобщават от Министерството на външните работи на Федералната република.

От днес трите области са добавени в „Списъка на рисковите области“ на института „Робърт Кох“, заедно в другите два региона - Благоевград и Търговище.

За всички, които пристигат в Германия - от и през последните 14 дни, и са имали престой в „рискова област“, е в сила задължително изискване за представяне на PCR тест за коронавирус. Той може да бъде направен и в лаборатория извън Германия, но в не по-рано от 48 часа преди влизане на немска територия. Само наличието на отрицателен тест е основание за освобождаване от 14-дневна домашна карантина. Властите уточняват, че карантина не се прилага за пътувалите транзитно през „рисков район“.

Естония, Австрия и Белгия с нови карантинни мерки за пристигащите от България

От българското външно министерство припомнят, че всяка федерална провинция в Германия прилага правилото за карантината съобразно местните особености в разпространението на коронавируса. В тази връзка, от МВнР препоръчват на гражданите да проверяват предварително актуалните специфични изисквания за съответната провинция, към която пътуват. При необходимост от съдействие, българските граждани могат да се свържат с българските консулски служби в Германия.

снимка: Kathy Willens / AP

c