Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Нощните заведения продължават да работят, но с 50% намален капацитет

С по 2 кв.м. ще разполага клиент на нощно заведение след 00:00 ч. на 23 октомври 2020 г. Това бе договорено днес след среща между здравния министър и представители на Асоциацията на заведенията

За да продължат да работят, нощните заведения ще намалят клиентите си наполовина. Заетостта в заведенията ще е на не повече от 2 квадратни метра на човек. В момента в заповедта е записано един човек на квадратен метър. Това стана ясно след среща между здравния министър проф. Костадин Ангелов и представители от Асоциацията на заведенията.

"Посещението на барове, дискотеки, нощни заведения, пиано барове и други подобни места за развлечения на закрито и открито се допуска при заетост на местата, но не повече от 2 квадратни метра от общата търговска площ. По този начин считаме, че ще постигнем достатъчно разстояние между посетителите, за да прекъснем епидемиологичния път на предаване на коронавируса", заяви здравният министър.

Новата Заповед за режима на работа на заведенията влиза в сила от 00.00 часа на 23 октомври.

"Знаехме, че ще има ръст от заболели и заразени. Това, което обсъждахме със здравното министерство от седмици, е, че най-важното е да пазим здравето на хората, но и да не се стига до сюжета от март. Нашият бранш няма да издържи още едно затваряне, за това сме готови на всякакви компромиси. Мисля, че постигаме хубави резултати", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов по време на дадения днес съвместен брифинг.

Той изрази надежда, че договорените мерки ще постигнат необходимите резултати. Ако това обаче не се случи, след седмица ще бъдат предложени нови по-строги. Здравният министър обясни, че целта на нововъведените такива не е да ограничи хората от една компания, а контакта между отделните групи хора в заведенията.

„Една компания идва заедно, тръгва си заедно, стоят на една и съща маса. Нашата цел е да няма смесване между компаниите, да има по-голямо разстояние”, каза проф. Ангелов. Той увери че контролът ще бъде достатъчно стриктен.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/805642370223247
c