Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

272 души посетиха общата трудова борса в Добрич

272 души с различна квалификация, от които над 40 младежи, посетиха днес общата трудова борса, която се проведе в Добрич. Тя бе организирана от Агенцията по заетостта, Дирекция „Регионална служба по заетостта”-Варна и Дирекция „Бюро по труда” /ДБТ/ в Добрич. Както Про Нюз Добрич писа проявата се проведе по проект „Готови за работа”.

Събитието беше насочено към всички лица от Добрич, които търсят своята трудова реализация, с фокус към младежите до 29-годишна възраст.

На трудовата борса служителите от ДБТ обособиха специален EURES щанд за консултации на лица и работодатели, който разполагаше с голям брой рекламни материали и списъци със свободни работни места от EURES мрежата. Щанда посетиха 38 търсещи работа лица и 10 работодатели. Интересът на последните беше насочен към начина на обявяване на свободни работни места в EURES мрежата и към особеностите на трудовия пазар в различните страни членки. Клиентите бяха информирани за възможностите за заетост, които предоставя проект „Твоята първа EURES работа”.

В специализираната борса взеха участие 12 представители на 8 работодатели, от които 7 обявиха 56 свободни работни места. Един от кандидатите използва трудовата борса за среща с потенциални кандидати и извършване на подбор по схема „Младежка заетост”.

На борсата участваха представители на Военно окръжие Добрич и Областен информационен център. Обособен беше щанд за консултация на работодатели по мерките, предприети от правителството за преодоляване на последиците от кризата.

 Оформени бяха щандове за попълване на автобиографии, където специалисти от ДБТ и младежки медиатори оказаха методическа помощ и пряко съдействие на търсещите работа лица при изготвяне на автобиографии и заявления за започване на работа. Около 25 посетители се възползваха от предоставената възможност.

Трудовата борса постигна изцяло предназначението си и се превърна в място на пряко свободно договаряне на работодатели и търсещи работа лица, посочват от Дирекция „Бюро по труда” в Добрич.

c