Крими Общество Храна и напитки

Санкции до 50 000 лв за производители на вина и оцет менте

Санкция До 10 хил. лв. ще бъде налагана за установено производство, разпространение или продажба на оцет менте. Това решиха депутатите след като приеха на първо четене след дебат промени в Закона за виното и спортните напитки.

За физически лица глобата ще е от 500 до 2 хил. лв., а за фирма или едноличен търговец – от 2000 до 10 000 лв . При установено повторно нарушение, размерът на санкцията ще се удвоява.

Законопроектът беше подкрепен от 105 народни представители, 62-ма бяха против, а 9 се въздържаха. От БСП и ДПС се обявиха против приемането му, а основните мотиви – липса на нотификация от Европейската комисия и прехвърлянето на правомощията за контрол от Изпълнителната агенция по лозята и виното (ИАЛВ) към икономическото министерство. Становището на земеделската комисия е отрицателно, а от Обединени патриоти също заявиха, че на второ четене няма да подкрепят поправките, ако не се направят между двете четения промени и не се изясни дали контролът ще остане в земеделското министерство.

С приетия на първо четене законопроект се въвеждат специфични изисквания за етикетите на алкохолните напитки. Ракията може да носи надпис “отлежала” само ако е съзрявала най-малко 6 месеца в дъбова бъчва. или една година в дървени съдове. Ако е престояла в бъчва най-малко 3 г. тогава на етикета може да бъде написано, че е “стара”. Описанието “специална” на етикетите на бренди и ракия може да се слага само ако са произведени по традиционна технология или от специални сортове грозде или плодове. За “резерва” изискванията са напитката да е произведена от дестилати и престояла не по-малко от 5 г., а за “специална резерва” – най-малко 10г. За нарушителите законът предвижда глоба до 50 хил. лв.

Относно етикирането на спиртните напитки се въвежда и друга забрана, а именно – да не се добавят към етикетите на напитките думи като род, вид, тип, метод, имитация, стил, марка, или “с вкус/аромат на” и др. Така ракията може да носи само наименованието “ракия” и допълнена с името на плода, от който е произведена – сливова, кайсиева, ракия от праскови, ябълки, круши и др., но когато е произведена само от посочения вид плод.

Засаждането на нови лозя с винени сортове ще е възможно само с разрешение на ИАЛВ, гласят други текстове в закона. Незаконните лозя ще се изкореняват в срок от 4 месеца, но за сметка на собственика им. За тях няма да се получава и финансово подпомагане – нито от бюджета, нито от фондове на ЕС.

Затяга се и контролът спрямо производителите на оцет, както и към винопроизводителите. Те ще са задължени да водят дневници на продуктите си, които трябва да бъдат съхранявани в продължение на 10 години. Всички гроздопроизводители, винопроизводители и оцетопроизводители влизат в специален лозарски регистър, поддържан от ИАЛВ, решиха още парламентаристите.

източник: 24chasa.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *