Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Отсрочват с един месец плащането на наемите за земеделски земи в община Тервел

Предложение за отсрочване с един месец на плащанията за наем на обработваеми земеделски земи ще внесе в Общинския съвет кметът на Тервел Симеон Симеонов. Мярката се предприема в подкрепа на земеделците, които тази година имаха изключително лоша реколта, съобщават от общинската администрация.

Вместо до 30 октомври , наемите ще се дължат до 30 ноември тази година. При положително гласуване от общинския съвет, наемателите няма да дължат лихви за забавено плащане на наема, ако са се разплатили с общината до 30 ноември т.г.

В предложението до Общинския съвет се казва: „Реколтата за стопанската 2019/2020 г. за есенниците не беше добра – закономерно следствие от зимата на 2019/2020 г., в която снеговалежите бяха оскъдни и на последвалата пролет с малко валежи. Сухата втора половина на лятото пък доведе до малък добив от пролетниците. В отделни райони на общината посевите пострадаха от градушка. Добивите са малки, цените на някои култури бележат спад (напр. лавандула), а традиционните за нашата община зърнени култури в момента се изкупуват на цени , които са неизгодни за производителите с оглед на себестойността им на килограм продукция. Земеделците имат задължения за разплащане, сред които е и рентното плащане за наетата земя. За да разплатят задълженията си за наем през м.октомври, земеделците трябва да продават продукцията си при неизгодни към момента цени. В същото време, тенденциите в пазара на земеделска продукция са ориентирани към поетапно повишаване на изкупните цени с навлизането в зимния период на годината“.

От общината посочват, че това отсрочване не може да бъде много дълго, тъй като приходите от  наеми на земеделски земи, в техния пълен размер са планирани в приходната част на Бюджет 2020 и са разпределени за издръжка на дейностите в разходната му част. Това прави неприемливо отсрочване на задълженията на наемателите на земи за период по-дълъг от 30 ноември 2020 г.

При по-късна дата за отсрочване общината няма да може да разплати своите задължения към края на годината, а те касаят възнаграждения и издръжка на детски градини, детски ясли, дейности по здравеопазване, социални патронажи,  строителни обекти , чистота, улично осветление и др.

c