Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Недостатъчно количество противогрипни ваксини получиха аптеките в Добрич

Вторият транш на противогрипните ваксини е получен в аптечната мрежа в Добрич. За Про Нюз Добрич председателят на Регионалната фармацевтична колегия /РФК/ Лалка Стойчева съобщи, че количествата са изключително недостатъчни. Тя получила за аптеката си 10 броя ваксини, при условие, че може да реализира 60-70.

Според Стойчева предварително фирмата, която доставя ваксините, е предупредила, че ще са малко и недостатъчно. За цялата страна на втория транш те са 70 000. Броят им бил малък, тъй като с тези ваксини първо са били заредени джипитата и каквото е останало е предоставено на аптечната мрежа. По думите на председателя на РФК нейни колеги са получили дори още по-малки количества. Малко повече са били ваксините за големите аптеки и вериги.

На втория транш е получена ваксината „Ваксигрип”, а на първия „Инфловак”. Лалка Стойчева обясни, че и двете са четиривалентни, срещу четири грипни щама. Лично тя не е успяла да се снабди с „Инфловак” на първия транш. Тогава ваксината пристигнала в складовете твърде рано – още в края на август, и била изчерпана за няколко часа.

c