Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Над 10 милиона лева иска да вложи в Ритейл парк в Добрич австрийски инвеститор

Ритейл парк с експозиционна зона за панаирни изложения иска да изгради в Добрич австрийската компания ХЕТА АСЕТ РЕЗОЛЮШЪН България ЕООД. Тя е с капитал над 461 милиона лева. Намерението на инвеститора е да вложи над 10 млн. лв. в проекта и да разкрие над 100 работни места.

ХЕТА АСЕТ РЕЗОЛЮШЪН България ЕООД е собственик на редица имоти в страната и в чужбина като в портфолиото й влизат хотели, промишлени и търговски обекти, бизнес сгради, жилищни сгради, парцели и др.

Компанията има разработен идеен бизнес проект за Ритейл парк с Експозиционна зона за панаирни изложения в рамките на град Добрич. Предвижда се той да се намира в района на жилищен комплекс „Добротица“. Терена, към който има интерес, е с площ 40 470 кв. м и е с предназначение „за друг обществен обект/комплекс“.

От компанията посочват, че са провели предварителни разговори със световни търговски марки, които проявяват интерес към откриване на свои ритейл обекти в Добрич, но за които към момента няма подходящи търговски площи.

В терена се предвижда да има сграда с площ от 2000 кв. м за изложбени цели, тип шоурум. Тя, заедно с паркинга за 550 автомобила пред нея, ще могат да се използват като постоянен експозиционен център за развиване на търговска и панаирна дейност, включително и от „Добрички Панаир“ АД.

Съвременният ритейл парк ще е по модел на парковете в Италия, Австрия, Англия. Ще бъдат обособени 3 групи big-box - централен блок с площ от 8 декара и 2 бокса по 2 декара всеки, които ще са на свободно отстояние от централния блок.

Предложението е изпратено до кмета Йордан Йорданов и председателя на Общинския съвет Мая Димитрова.

Инвеститорът очаква Общината да застане зад това инвестиционно намерение, както и да даде ход на процедурата, а именно  да организира публичен търг или конкурс за продажба на парцела или за учредяване право на строеж чрез обезщетение според нуждите на общината (от минимум 20% от застроената площ и 20% от изградените паркоместа в комплекса) в законовите срокове.

При анализа на необходимостта от инвестицията от ХЕТА АСЕТ РЕЗОЛЮШЪН България ЕООД отчитат масовата шопинг-миграция на Добричлии към Варна, което изнася финансов ресурс от Добрич и довежда местните търговски обекти до фалити, като оставят служители и собственици без доходи. Заявено е желание на международни търговски марки да открият свои обекти в градове с демографския профил на Добрич, но липсва търговска площ, която да отговаря на корпоративния стандарт на големите марки - между 400 и 1200 кв.м., с високи тавани, без колони, с рампи за зареждане, достъп за инвалиди и т.н.

Счита се, че инвестицията ще даде възможност да се възвърне изгубеният имидж на Добрич като панаирен град, което ще донесе допълнително приходи за местния бизнес.

Това е втори опит на инвеститора да развие свой проект в града. Преди 3 години със специално създадена за целта фирма компанията внесе в Общината друго инвестиционно намерение за 4 млн. лв. в централна градска част.

Ритейл парковете съчетават множество обекти и услуги под един покрив. Oт eднa cтрaнa, тoзи тип прoeкти cпecтявaт врeмe нa купувaчитe, тъй кaтo пoд eдин пoкрив ce пoмeщaвaт някoлкo гoлeми мaгaзинa, нaпр. хрaнитeлeн хипeрмaркeт, мaгaзин зa мeбeли и oбзaвeждaнe, зa eлeктрoникa, чeрнa и бялa тeхникa, вeриги oт типa „Нaпрaви cи caм” /cтрoитeлeн хипeрмaркeт/. Тoвa e прaктичнo рeшeниe зa зaбързaния нaчин нa живoт. Oт другa cтрaнa, търгoвцитe cъщo имaт интeрec дa приcъcтвaт в тaкъв прoeкт – нaличиe нa гoлямa плoщ, cинeргия c други дoпълвaщи ce мaгaзини, лecнoдocтъпнa лoкaция /ритeйл пaркoвeтe ca рaзпoлoжeни нa възлoви лoкaции, нa ключoви пътни aртeрии в пoкрaйнинитe или извън грaдa, рaзпoлaгaт c гoлям и лecнoдocтъпeн нaдзeмeн пaркинг/ и нe нa пocлeднo мяcтo - дoбри нaeмни нивa.

c