Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

РЗИ-Добрич: Една от всеки три жени в света над 50 години с фрактура от остеопороза

Днес – 20 октомври, отбелязваме Световния ден без остеопороза. Този ден поставя началото на целогодишна кампания за повишаване на информираността за рисковите фактори, диагностиката и лечението на заболяването. Целта е мерките за предпазване от остеопороза и последиците от нея – фрактурите на костите, да се утвърдят като глобален здравен приоритет и посланията да достигнат до здравните професионалисти, медиите, пациентите и обществото като цяло.

Кампания 2020 има за цел да подчертае директната връзка между остеопорозата (позната като тихо и неусетно настъпващо заболяване) и фрактурите на костите, които имат сериозно и застрашаващо живота въздействие поради придружаващите ги болки, инвалидизация и зависимост от грижите на другите. Тя се фокусира също и върху темата „Остеопорозата – грижа на цялото семейство“, тъй като основно роднините поемат ролята на болногледачи, а тежестта на заболяването поставя отпечатък върху поколенията в семейството.

Рискови фактори за поява на остеопорозата са:

  • ранна менопауза – преди 45 г.;
  • напреднала възраст – над 65г.;
  • недостатъчен прием с храната на калций и витамин Д;
  • продължително обездвижване;
  • прекомерна консумация на кафе – повече от 3-4 дневно;
  • тютюнопушене и системна алкохолна консумация;
  • недостатъчен прием на белтъчини;
  • наличие на определени заболявания – ендокринни, ревматични, на храносмилателната система, бъбречни, хронични чернодробни и др.

Ключовите послания на Деня без остеопороза са:

 - Остеопорозата е скритата причина за болезнените, инвалидизиращи и застрашаващи живота фрактури на костите;

- Остеопорозата е нарастващ глобален проблем в световен мащаб, като фрактурите засягат една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50-годишна възраст;

 - Остеопорозата оставя отпечатък върху семейството, тъй като роднините понасят тежестта на грижите за болните. Нещо повече: ако някой от родителите има остеопороза или бедрена фрактура, това вероятно ще увеличи риска за развитие на заболяването.

c