Водещи новини - дясно Култура Общество

Предлагат белетриста Деян Енев за носител на Националната награда “Йордан Йовков”

Белетристът Деян Енев да бъде носител на Национална литературна награда „Йордан Йовков“ за 2020 година – това ще предложи комисията по избора на Общинския съвет на Добрич. Решението за наградата трябва да бъде взето на сесията на местния парламент на 27 октомври.

Деян Енев е забележителен автор в областта на късия разказ. Издал е над петнадесет книги: сборници с разкази: „Четиво за нощен влак“ (1987) – Награда в конкурса за дебютна книга „Южна пролет“; „Конско евангелие“ (1992), „Ловец на хора“ (1994) – Годишната награда за белетристика на ИК „Христо Ботев“, преведена в Норвегия през 1997; „Клането на петела“ (1997), „Ези-тура“ (2000) – Националната награда за българска художествена литература „Хр. Г. Данов“ и Годишната литературна награда на СБП; „Господи, помилуй“ (2004) – Голямата награда за нова българска проза „Хеликон“; „Градче на име Мендосино“ (2009); „7 коледни разказа“ (2009); „Българчето от Аляска. Софийски разкази“ (2011); очерци за писатели: „Хора на перото“ (2009); християнски есета: „Народ от исихасти“(2010), „Българчето от Аляска” (2012). През 2008 г. австрийското издателство „Дойтике“ издава в превод на немски сборник с негови избрани разкази под заглавие „Цирк България“. През август 2010 г. лондонското издателство „Портобело“ публикува на английски сборника му с избрани разкази „Цирк България“. 

Зад гърба си има над 2 000 журналистически публикации – интервюта, репортажи, статии, очерци, фейлетони.

Комисията предлага за носител на отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство проф. д.ф.н Милена Кирова. Проф. Милена Кирова преподава българска литература от Освобождението до Първата световна война и антропология на библейския свят в СУ „Св. Климент Охридски”. Ръководител е на катедрата по българска литература от 2003 до 2011 и от 2015 насам. Автор е на петнадесет книги, сред които са монографиите „Сънят на Медуза. Към психоанализа на българската литература” (1995), „Йордан Йовков. Митове и митология” (2001), „Проблематичният реализъм” (2002) и „Библейската жена. Механизми на конструиране, политики на изобразяване в Стария Завет” (2005), „Литературният канон. Предизвикателства“ (2009). Съставител и редактор на два тома „Неслученият канон“, първата история на българската литература, създадена от жени (2009 и 2013). През последните години се занимава с изследване на мъжествеността в Стария Завет, в резултат на което през 2011 г. излезе книгата й „Давид, Великия. История и мъжественост в Еврейската Библия”, първа част от по-голямо изследване. Носителка на различни награди, между които са Националната награда за литературна критика на името на Иван Радославов и Иван  Мешеков (2011), Националната награда за хуманитаристика „Хр. Г. Данов“ за 2011 и за 2006 г., наградата за литературна история и критика на СУ (2003), наградата за постижения в областта на литературната история на ВТУ (2002) и др. В продължение на 22 години е наблюдател за нови книги на вестник „Култура“, автор на повече от 700 рецензии.

Осем бяха номинациите за Националната литературна награда „Йордан Йовков” – проф. дфн Анчо Калоянов, Галин Никифоров, Георги Балабанов, Деян Енев, Неда Антонова, Павлина Павлова, проф. Симеон Янев, Станчо Пенчев, и три предложения за отличие – Георги Велев, проф. дфн Милена Кирова, Рада Въртунинска.

Председател на консултативната комисия е зам.-кметът на Добрич по хуманитарните дейности д-р Емилия Баева.

Националната литературна награда „Йордан Йовков” е учредена през 1970 г. Тя се връчва на пет години от Община град Добрич и удостоява автори със значителни художествени постижения в духа на посланията на Йордан Йовков и принос в националната литература. Тази година наградата се връчва за единадесети път.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *